Arad: FOTO VIDEO Trufe cu 1 leu gramul și pâinea preferată de fostul președinte Nicolae Ceaușescu, cu unsoare și ceapă, cele mai apreciate produse un târgul culinar „Vicii și Delcii” care are loc la Arad

Trufe cu 1 leu gramul și pâinea preferată de fostul președinte Nicolae Ceaușescu, cu unsoare și ceapă sunt cele mai apreciate produse la un târg culinar din Arad. Tot aici, vizitatorii au parte și de produse mai sofisticate, printre care salam de cerb sau peste 300 de sortimente de vinuri din Franţa, Italia, Ungaria, Republica Moldova, Grecia sau România.

ARADCU 00 VICII SI DELICII SA19OCT

Publicată de Realitatea De Arad pe Sâmbătă, 19 octombrie 2019

 

Extremele fac senzație, în acest weekend, la Arad. Trufele culese din pădurile româneşti şi preparatele pe bază de trufe, dar şi pâinea cu untură, ceapă şi boia, au fost cele mai apreciate şi vândute produse la un târg culinar care se desfăşoară, până duminică seară, la Expo Arad.

Târgul „‘Vicii şi Delicii”, dedicat viticulturii şi gastronomiei, a adunat la un loc producători din câteva ţări, dar şi sute de vizitatori dornici să deguste produse inedite.

Trufele, precum aurul: vândute cu gramul

În secţiunea pentru delicii a târgului, expozanţii se întrec în reţete tradiţionale sau excentrice, însă cele mai apreciate produse s-au dovedit a fi cele pe bază de trufe.

La unul dintre standuri, vizitatorii stăteau chiar la coadă pentru a se informa despre reţete şi pentru a cumpăra trufe, care se vând precum aurul, la gram. Preţul este 1 leu/gram, iar o trufă de mărime obişnuită cântăreşte în jur de 25 de grame, astfel că are preţul de 25 de lei.

„Trufa este considerat cel mai puternic energizant creat de natură, motiv pentru care i se mai spune şi diamant al pământului. Le folosim în bucătărie pentru aroma puternică şi deosebit de plăcută. Pot fi asezonate la toată gama de reţete, de la oul fiert de dimineaţă, până la fripturi. Trufa proaspătă să foloseşte în bucătărie pe mâncarea fierbinte, o radem sau folosim un feliator special, iar ea îşi lasă aroma şi parfumul”, a spus un producător local.

Majoritatea trufelor sunt exportate, însă preparatele speciale încep să aibă căutare şi la noi. Timişoreanul produce diverse sosuri, salate, uleiuri, unt sau condimente ce conţin trufe, pe care le vinde inclusiv pe internet.

Pâinea cu unsoare, care amintește de copilărie

Un alt stand la care vizitatorii stau la coadă este cel este al unui arădean, care, pe lângă produse tradiţionale, oferă şi pâine cu untură sau pită cu unsoare, cum i se spune produsului în plan local. O felie de „Pită de Pecica”, un brand local foarte cunoscut și preferat chiar decătre fostul președinte Nicolae Ceaușescu, cu untură şi condimentată cu boia şi ceapă costă 5 lei. Pâinea cu untură a fost cel mai vândut produs de la acest stand pentru că, spun vânzătorul, acest produs le aduce aminte oamenilor de copilărie și de bunici.

„Oamenii cumpără pentru că îşi aduc aminte de copilărie, de bunici. Pita cu unsoare era mâncare de bază pentru unii, cu decenii în urmă. Eu folosesc o untură preparată de mine, am căutat opt ani o reţetă deosebită pentru această untură, am găsit-o în cele din urmă. Gustul deosebit este dat de un ingredient pe care îl păstrăm ca secret al familiei, dar vă pot spune că mai adăugăm şi mult suflet în ceea ce facem”, a declarat arădeanul.

La standul arădeanului, viziatorii au mai găsit însă și salamuri de mangaliţă sau de cerb, cârnaţi, şuncă afumată, brânzeturi ori pastramă.

Peste 300 de sortimente de vinuri

Târgul are şi un salon de vinuri, unde sunt prezentate peste 300 de sortimente, unele produse în Franţa, Italia, Ungaria, Republica Moldova sau Grecia.

Evenimentul, aflat la a treia ediţie, este organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad, iar vizitatorii sunt aşteptaţi şi duminică, între orele 11,00 şi 18,00.