Arad: Gusturile anului 2019 se lansează GastroPan, în Arad: ciocolata cu lavandă, tortul și pâinea anului, torturi despre Provence și sute de sortimente de înghețată

Tortul anunlui 2019 va fi dietetic, consideră organizatorii GastroPan 2019, eveniment care s-a deschis joi la Arad, care aduce în România cei mai buni cofetari, premiați la nivel mondial. Aceștia au anunțat și că ciocolata cu lavandă revine puternic în tendințe.

Târgul GastroPan, care lansează gusturile și tendințele pentru 2019 în domeniile cofetărie, patiserie, înghetață, hoteluri, restaurante și cafenele, reunește 130 de expozanți din 22 de țări.

Tortul Flaviei, o elevă de clasa a Xa de la Lipova, printre atracțiile expoziției

În cadrul evenimentului are loc şi un concurs de creaţii artistice din pastă de zahăr, inspirate din frumuseţile regiunii franceze Provence, astfel că mai mulţi cofetari, între care o elevă de clasa a X-a, au recreat din zahăr arhitectura regiunii. Flavia Petronela Mihuţ este elevă în orașul Lipova, din județul Arad, și s-a inspirat din imagini şi informaţii culese cu ajutorul internetului. Spune că şi-a început munca în luna ianuarie, pentru că a putut lucra doar după programul şcolar.

„Am folosit aproximativ şapte kilograme de pastă de zahăr. Am căutat informaţii şi fotografii pe internet, poze specifice zonei, am citit despre tradiţiile şi cultura locuitorilor din Provenţa. Printre elementele specifice pe care le-am folosit sunt obloanele albastre şi levănţica”, a declarat Flavia.

O altă concurentă, venită din Constanţa, Ionela Velniceriu, a realizat din zahăr o moară tipic franceză, lângă care se află o fată care pare în mişcare.

„Cel mai greu a fost să redau personajul uman cu senzaţia de mişcare, rochia şi părul în vânt. Am lucrat câteva săptămâni la această creaţie, pentru că expresia contează cel mai mult, ce transmit”, a spus Ionela.

Ce urmărește juriul

Prima zi a fost rezervată concursului care va desemna tortul anului, la care participă doar produse dietetice. Preşedintele completului de juriu pe parte de creaţie artistică, Consuela Cerasela Chiriţă, a spus că misiunea de a alege cea mai bună creaţie din pastă de zahăr, dar şi tortul anului, va fi foarte dificilă, pentru că exponatele sunt foarte reuşite în acest an.

„Toate detaliile sunt realizate manual din pastă de zahăr, chiar dacă suportul este unul artificial, cum ar fi polistiren sau carton. Fiecare concurent a reprezentat cum a putut tema referitoare la Provenţa. În acelaşi timp, am avut competiţia ‘Tortul anului’, care anul acesta a avut o temă foarte dificilă, de aceea nu sunt foarte multe piese în concurs, şi anume tortul dietetic. Va fi foarte greu de jurizat, pentru că sunt piese foarte reuşite”, a declarat Consuela Cesasela Chiriţă.

Ciocolată cu lanvandă

Cu privire la tendinţele din domeniu, maestrul cofetar Farcas Ferenc, care a câştigat locul I mondial la competiţia de aluat-panificaţie de la Luxemburg, în noiembrie 2018, dar şi locul III la competiţia mondială de ciocolată, a spus că produsele sănătoase câştigă teren.

„Ultimele tendinţe sunt spre produse sănătoase, cât mai naturale posibile, fără grăsimi vegetale. Mai bine în cantităţi mai mici şi sănătoase decât porţii mari şi cu mult zahăr sau grăsimi. Combinaţia de succes şi anul acesta este cea dintre fructe şi ciocolată, chiar dacă deja este cunoscută. Fructul de mango este tot mai la modă, împreună cu ciocolata cu lapte, dar şi arome care au revenit în consum, cum este lavanda, o plantă aromată care merge foarte bine cu ciocolata”, a declarat maestrul cofetar Farcas Ferenc.

Apă de cocos cu gel de aloe vera

Printre atracțiile evenimentului, se află câteva sute de sortimete de înghețată.

„Da, avem peste 200 de sortimente de înghețată, aici am adus unele dintre cele mai populare, plus o vitrină de noutăți. În trend, anul acesta, este apa de cocos cu diverse combinații, aici avem apă de cocos cu gel de aloe vera. Sută la sută natural, toate sunt făcute cu ingrediente sută la sută naturale. Nu folosim nimic ce nu e natural”, a declarat Cosmin Blaga.

Organizatorii Expoziţiei Internaţionale GastroPan aşteaptă peste 20.000 de vizitatori la ediţia din acest an, care se desfăşoară în premieră la Arad, evenimentul fiind considerat cel mai mai mare de acest fel din Europa de Sud-Est.

Peste 130 de expozanți din 22 de țări

Conform președintelui Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, Gheorghe Seculici, „este o impresie absolut deosebită, în primul rând datorită participării foarte multor expozanți”.

„Sunt peste 130 de firme din 22 de țări care participă la această expoziție. Un număr foarte mare de viziatori pentru prima zi și o calitate a expozanților și a viziatorilor, de excepție. Este un eveniment deosebit al Aradului, la prima ediție a GastroPan în Arad. Să sperăm că această ediție va fi doar prima și nu ultima, pentru că începând de la expozanți, vizitatori, organizatori, toată lumea e foarte mulțumită până la acest moment”, a mai declarat președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Arad, Gheorghe Seculici.

Deschis până sâmbătă, între orele 10-18

Evenimentul are loc la Expo Arad, pe o suprafaţă de 7.850 mp (patru săli de prezentare, două de concurs şi spaţii exterioare), în perioada 28-30 martie, între orele 10,00 – 18,00.