Arad: Incendiu de vegetație uscată pe circa 20 de ha, în Arad. Pompierii s-au luptat cu flăcările 5 ore. Peste 30 de incendii de vegetație uscată, în ultimele 48 de ore

În pofida nenumăratelor apeluri ale pompierilor la adresa populației, incendiile de vegetație uscată continuă să provoace ravagii în județul Arad.

Cel mai mare incendiu de vegetație uscată din acest sezon

Conform purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca, „în ultimele 48 de ore peste 30 de vegetație uscată sau resturi vegetale au fost stinse de subunitățile ISU Arad. Cel mai mare incendiu în localitatea Toc, comuna Săvârșin. Peste 20 de ha de vegetație uscată. Din cauza vântului și nesupravegherii focului, acesta s-a propagat la o porțiune împădurită, la litieră”.

„Au acționat 20 de pompieri ai Gărzilor de Intervenție Bârzava și Birchiș, angajați ai Ocoloalelor Silvice din zonă, voluntari de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Săvârșin și localnici. În jur de 40-50 de oameni la intervenție. Interveția de lungă durată, peste 5 ore de intervenție dificilă din cauza imposibilității intervenției cu ajutorul autospecialelor de stingere. Intervenția s-a făcut cu auto atomizoare și unelte genistice. Au fost suplimentate la maxim forțele de intervenție ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad pentru a putea stinge incendiul până la lăsarea întunericului. În cazul în care nu se reușea stingerea incendiului, intervenția de pe timp de noapte este foarte dificilă, nu se poate ține o legătură dintre personalul care stinge incendiul din cauza distanțelor mari și a multiplelor focare. S-a reușit, după 4 ore, izolarea incendiului fără ca aceasta să se propage la coronamentul arborilor sau la arbori”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca.

La fața locului au intervenit circa 40-50 de pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, reprezentanții Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Săvârșin și ai Ocolului Silvic Săvârșin, dar și localnici.

„Intervenția s-a desfășurat cu dificultate din cauza imposibilității accesului cu autospecialelor de stingere, a focarelor multiple și a vântului”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Arad, maior George Pleșca.

Circulația de pe DN7, îngreunată din cauza fumului

Un alt incendiu care a ridicat probleme, de această dată pentru circulația pe principalul drum național din vestul țării, DN7, a avut loc în localitatea Nicolae Bălcescu, chiar la marginea DN7, circulatie rutieră fiind îngreunată de fum. Pentru că incendiu era aproape de șosea, s-a putut interveni au autospecialele de pompieri și a fost stins mai repede. Poliția a asigurat măsuri de semnalizare a zonei pentru a se evita producerea unor accidente.

Mesajul pompierilor

Pompierii din Arad au transmis nenumărate mesaje prin care recomandă populației să nu curețe terenurile agricole prin incendiere și să verifice cu specialiști instalațiile de curent și încălzire pentru că incendiile de acest fel pot genera pagube considerabile.