Arad: Încep cele mai pline zile de dinaintea Centenarului, pentru a arăta că la Arad s-a pregătit Marea Unire. Președintele Academiei Române, foști ambasadori, zeci de istorici, expoziții, reconstituiri istorice, lansări de cărți, expoziții și iluminat festiv. 12-30 NOIEMBRIE PROGRAM COMPLET

Președintele Academiei Române, prof.univ.dr. Ion Aurel Pop, câteva zeci de istorici din țară, foști ambasadori ai României, cercetători și nu numai sunt așteptați la Arad în perioada 12-30 noiembrie pentru a participa la manifestările dedicate Centenarului Marii Uniri, a anunțat, duminică, Primăria Municipiului Arad.

Conform primarului Gheorghe Falcă, evenimentele din această perioadă au ca și scop manifestarea credinței, respectului, admirației și recunoștinței față de cei care, în urmă cu 100 de ani, au făcut posibilă crearea Statului Național Unitar Român, transformând Aradul în capitala politică a Marii Uniri.

Manifestările vor cuprinde conferințe științifice, expoziții, lansări de carte dar și concerte corale, simfonice, de muzică ușoară și populară.

Primul eveniment are loc luni, 12 noiembrie, cu începere de la ora 18, când în sala Regele Ferdinand de la Palatul Administrativ are loc lansarea cărții „Unitatea dragostei dintre cer și pământ“ scrisă decătre episcopul vicar al Arhiepiscopiei Aradului, PS Emilian Crișanul. La finalul evenimentului grupul psaltic „Sfântul Ioan Damaschin“ va prezenta un program muzical cu caracter religios și patriotic.

Marți, 13 noiembrie, vor avea loc mai multe evenimente, printre care, cu începere de la ora 15.00, dezvelirea unei plachete aniversare care marchează rolul Aradului în Marea Unire, în sala ,,Iuliu Maniu”, când va fi lansat volumul ,,Arad. Antecamera României Mari”. În aceeași zi va fi organizată o reconstituire istorică cu garda de onoare de la Alba Iulia a evenimentelor istorice care au avut loc acum 100 de ani, la Arad.

Tot marți, de la ora 18, un concert coral cu corurile Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea“din cadrul Universității „Aurel Vlaicu“ dedicat Centenarului Marii Uniri.

Iluminatul festiv de Crăciun, aprins oficial pe data de 24 noiembrie

Evenimentele cuprind și deschiderea târgului de Crăciun. Aprinderea iuminatului festiv va avea loc, pe data de 24 noiembrie, platoul din fața Palatului Administrativ, cu începere de la ora 20.30

Medalii pentru toți aleșii și prefecții de după Revoluția din 1989

În 14 noiembrie, la Filarmonica de Stat Arad, se va decerna medalia Centenar tuturor prefecților, parlamentarilor arădeni și consilierilor locali și județeni, din toate mandatele, începând din 1990 până în prezent.

În aceeași zi se va reface momentul istoric al întrunirii la care s-a hotărât convocarea Adunării Naționale de la Alba Iulia, de la 1 decembrie 1918.

În 19 noiembrie va fi vernisată o expoziție națională de artă plastică la care vor participa 100 de artiști din toată țara care își vor expune lucrările la Arad.

„Arad – Capitala Politică a Marii Uniri“

În perioada 19-25 noiembrie, sunt așteptați la Arad istorici, oameni de știință, cercetători, foști ambasadori, ambasadori, printre care amintim pe prof. univ.dr. IOAN BOLOVAN – prorector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, RADU HOMESCU, diplomat, fost ambasador al României în Republica Filipine (originar din Arad), prof.univ.dr. DUMITRU PREDA, fost ambasador al României în Republica Cuba, LAURENȚIU SZEMKOVICS – heralidist, Arhivele Naționale ale României, prof.univ.dr. ION ZAINEA de la Universitatea din Oradea și alții.

Aceștia vor participa la Conferința științifică națională „Arad – Capitala Politică a Marii Uniri“ în cadrul căreia vor avea loc și lansări de carte și o expoziție.

În săptămâna 26-30 noiembrie este așteptat la Arad, prof.univ.dr. ION AUREL POP, președintele Academiei Române care va susține o conferință dedicată Centenarului. Prezența academicianului Ion Aurel Pop la Arad în aceaată perioadă este o confirmare și o apreciere a rolului pe care l-a avut Arad ca oraș în care a fost pregătită Marea Adunare Națională de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia.

„Istoria timbrului românesc.1918-2018“

În perioada 23 – 27 noiembrie, sunt programate o expoziția „Istoria timbrului românesc.1918-2018“, realizată de Romfilatelia, Conferințele „Historia“ și Gala Sănătății Arădene, ocazie cu care vor fi decernate Distincții Centenar celor care au performat în domeniul sănătății.

La sfârșitul lunii va avea loc festivitatea de aprindere a iluminatului de sărbători și inaugurarea Târgului de Iarnă.

PROGRAMUL MANIFESTĂRILOR

12 noiembrie – Palatul Administrativ, Sala Regele Ferdinand, ora 18.00 Lansare de carte: P.S. Emilian Crișanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei
Aradului

13 noiembrie – Palatul Cultural, ora 18.00 „Nu uita că ești român“ – Concert cu corurile Facultății de Teologie „Ilarion V. Felea“

14 noiembrie – Ședință Festivă a Consiliul Județean și Consiliul Local Municipal – Se vor acorda 100 de Medalii Centenar personalităților care au activat, de-a lungul anilor, în Consiliul Local Municipal, Consiliul Județean, prefecților.

19 – 25 noiembrie – Evenimente dedicate contribuției Aradului la realizarea MARII UNIRI

19 noiembrie – Expoziție națională de artă plastică – 100 de artiști din toată țara vor expune lucrările la Arad

20 noiembrie – Expoziție istorică – „Arad – capitala politică a Marii Uniri”

21 noiembrie – Palatul Administrativ, sala Regele Ferdinand Conferință științifică națională „Arad-capitala politică a Marii Uniri” Lansări de carte – volume dedicate Marii Uniri

23 noiembrie – Platoul din fața Palatului Administrativ, Parcul Eminescu Deschiderea Târgului de Iarnă „Centenar”

24 noiembrie Expoziție Romfilatelia – „Istoria timbrului românesc 1918-2018”, Clădirea Preparandiei
Activități artistice (concerte) la Târgul de Crăciun
Conferințele „Historia”
Aprinderea iuminatului festiv, platoul din fața Palatului Administrativ, ora 20.30

27 noiembrie Gala Sănătății Arădene – acordarea de distincții Centenar medicilor, asistenților și altor personalități care au obșinut rezultate remarcabile în domeniul sănătății