Arad: Invazia ciorilor: oamenii se plâng de gălăgie și mizerie. Și Primăria Arad spune că are probleme din cauza păsărilor: nu le poate vâna sau goni. Motivul

Arădenii se plâng, în special pe rețelele de socializare, că din cauza miilor de ciori care şi-au făcut cuiburi în copaci nu mai au linişte nici ziua şi nici noaptea, iar mizeria produsă de păsări a devenit, de asemenea, o problemă. Autoritățile locale spun că și ele au probleme din cauza păsărilor, dar nu le pot vâna legal pentru că ciorile sunt protejate de lege.

Arădenii reclamă în special pe Facebook că autorităţile nu intervin pentru limitarea înmulţirii ciorilor sau pentru alungarea acestora din zonele locuite.

În arborii seculari de pe bulevardul Revoluţiei, zona ultra-centrală a Aradului, sunt sute de cuiburi de ciori, situaţie care se întâlneşte şi în zona istorică a oraşului sau în alte cartiere în care există parcuri.

Ce spune Primăria Municipiului Arad

Reprezentanţii Primăriei Arad au declarat că nu pot interveni, din cauză că ciorile sunt păsări protejate, iar în perioada de reproducere şi creştere a puilor precum şi pe parcursul rutei spre zonele de cuibărit este interzisă capturarea, uciderea, vânarea, folosirea oricăror mijloace sau metode pentru capturarea ori omorârea acestora.

Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad, Ralu Cotrău, „conform prevederilor OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, în perioada de reproducere şi creştere a puilor precum şi pe parcursul rutei spre zonele de cuibărit este interzisă capturarea, uciderea, vânarea, folosirea oricăror mijloace sau metode pentru capturarea ori omorârea păsărilor enumerate în anexa 5C a ordonanţei, care cuprinde specii de interes comunitar între care se numără cioara”.

„Este şi motivul pentru care toaletarea copacilor din mai multe zone ale municipiului Arad este adeseori îngreunată de existenţa acestor cuiburi de ciori care nu pot fi distruse mai ales în perioada de ecloziune şi de creştere a puilor”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad, Ralu Cotrău.

Închisoare sau amendă

Potrivit legii, vânarea speciilor protejate în perioada de reproducere şi creştere a puilor se pedepsește cu închisoarea de la trei luni la un an sau cu amendă.