Arad: Judecătorul Cristi Danileț a lansat campania „Educație juridică în școli” pentru a-i învăța pe tineri cum să nu fie victimele sau autorii unor infracțiuni. Ce infracțiuni au legătură cu copiii

Elevii din județul Arad au ocazia să afle ce drepturi și obligații au ca să nu fie victimele sau autorii unor infracțiuni. Cunoscutul judecător al Consiliului Superior al Magistraturii, Cristi Danileț, a lansat, luni la Arad, proiectul „Educație juridică în școli”, care are în vedere facilitarea accesului la cunoștințe elementare de drept în rândul elevilor și liceenilor.

Conform judecătorului Cristi Danileț, „(proiectul – n.r) educația juridică, adică un fel de drept aplicat drept în viața cotidiană. Copiii să înțeleagă că de la 14 ani răspund penal dacă încalcă legea, să știe că unde e lege nu-i tocmeală și că legile sunt făcute ca să fie respectate, nicidecum încălcate. Încercăm astăzi ca să schimbăm niște paradigme cu care am fost obișnuiți încă de mici și anume că este mai important totuși ca legea să o respectăm, cultura legii trebuie primită, înmagazinată, predată copiilor încă de la o vârstă fragedă. Dar, eu consider că vârsta adolescenței este cea mai sensibilă”.

Ce infracțiuni reclamă copiii

„Am fost în 22 de județe în total, organizația mea, Voci pentru democrație și justiție, a reușit ca să antreneze o masă mare de voluntari. (…) Copiii se plâng de multe… violență școlară foarte mare, se numește bullying, sunt agresiuni verbale pe internet, avem și șantaje săvârșite pe internet împotriva copiilor. Copiii se mai plâng uneori că oamenii legii nu acționează suficient de repede sau suficient de ferm. Mai avem copiii care provin din familii cu părinții divorțați, în care nu știu copiii ce li se întâmplă lor și care este viitorul lor în astfel de familie. Și cei mai mulți copii, care sunt implicați, din păcate chiar în ultimii 2 ani de zile am observat o creștere, în consumul sau deținerea de droguri în vederea consumului. Sunt cei prinși în general la festivaluri, care nu știu ce îi așteaptă, nu știu importanța unui cazier judicar sau vulnerabilitățile atunci când au un cazier judiciar. Cumva, acest proiect vine ca să ofere niște informații minime, dar și să prevină săvârșirea de infracțiuni. Deci pe de o parte încercăm să formăm o cultură a respectării legii, pe de altă parte să prevenim săvârșirea de infracțiuni asupra minorilor sau de către minori”, a mai declarat judecătorul Cristi Danileț.

Statisticile prezentate decătre Judecătorul Cristi Danileț sunt extrem de îngrijorătoare.

Scopul proiectului este reducerea numărului copiilor care ajung în instanțe, mai spune judecătorul Cristi Danileț.

Cum pregătim tinerii ca să devină adulți responsabili

„Scopul meu este ca să văd copiii din ce în ce mai rar în instanțele din România, în Tribunalul din care fac eu parte. Din păcate, repet, în ultimii ani, creșterea este alarmantă. Este o evoluție spectaculoasă a numărului de copii și ca victime și ca autori. De aceea, cred că este datoria noastră, a oamenilor legii, ca să ne implicăm în prevenție. Și societatea civilă trebuie să fie mai atentă cu tinerii, pentru că dacă tinerii vor mai crește responsabili, vor fi adulții de mâine responsabili. Dacă îi vom învăța însă că legea este opțională, că legea este făcută ca să fie încălcată sau că bătaia este ruptă din Rai sau mai știu ce eu ce vorbe din astea mai există încă din bătrâni, atunci cu siguranță că vor fi adulți iresponsabili”, a mai declarat judecătorul Cristi Danileț.

Cum ajung sfaturile juridice direct la copii, în școli

Proiectul este derulat decătre asociația Aradul Civic în colaborare cu judecătorul Cristi Danileț și asociația sa, Voci pentru democrație și justiție. De altfel, școlile care doresc ca elevii lor să obțină asemenea informații trebuie să ia legătura cu Asociația Aradul Civic, iar voluntarii instuiți decătre judecătorul Cristi Danileț vor merge să le vorbească elevilor. De asemenea, profesorii care doresc pot opta ca să introducă acest tip de informații ca și materie opțională.

Proiectul se aplică deja cu succes în câteva de sute de școli din 22 de județe, iar unii profesori le predau elevilor în mod constant asemenea informații.

Mai multe informații, pe educatiejuridica.ro

Mai multe detalii, găsiți pe site-ul educatiejuridica.ro, de unde puteți descărca gratuit și un manual inedit ce cuprinde recomandări dar și statistici cu privire la minori.