Arad: Liceul din comuna Săvârșin, locul preferat al Regelui Mihai I, va purta numele fostului monarh. Ceremonia, luni, în prezența Majestății Sale Margareta, când va fi expus și un inedit tablou

Liceul din comuna Săvârşin, judeţul Arad, unde se află castelul regal care era locul preferat al Regelui Mihai I, va purta numele fostului monarh. Ceremonia de acordare a noii denumiri are loc luni, cu începere de la ora 12, în prezența Majestății Sale Margareta, Custodele Coroanei române, şi Alteţei Sale Regale Principele Radu.

Conform primarului comunei Săvârşin, Ioan Vodicean, „în cursul acestui an, Liceul de la Săvârșin a avut onoarea ca să primească denumirea de Liceul Tehnologic Regele Mihai I. Prin urmare am făcut toate diligențele necesare ca membrii Familiei Regale să participe la dezvelirea plăcii cu noua denumire a liceului și acest lucru se va întâmpla luni. Vor participa din partea Familiei Regale, Majestatea Sa Regina Margareta, Custodele Coroanei României, Alteța Sa Regală, Principele Radu al României, iar din partea aparatului guvernamental va fi prezentă doamna prefect, Florentina Horgea, și din partea Inspectoratului Școlar Județean Arad, șefa instituției, doamna Anca Stoenescu. A fost, de asemenea, donat, de către Familia Regală, un tablou în care este pictat chipul Regelui Mihai, înconjurat de către cele cinci fiice ale sale, tablou care va fi expus în holul principal la intarea în Liceul Tehnologic Regele Mihai de la Săvârșin”.

Tot la Săvârșin, DN7, se va numi Șoseaua Regele Mihai, pe porțiunea care trece prin mijlocul comunei, iar 2 străzi centrale din apropierea Castelului Regal vor purta numele Reginei Ana și Reginei Elena.

Castelul Regal de la Săvârșin, singura reședință privată a Familiei Regale din România

Regele Mihai spunea mereu că Săvârșin, unde Familia Regală are un cunoscut castel, singura reședință privată din România, era locul său preferat.

Castelul Regelui a fost confiscat și transformat în reședință de vânătoare a fostului președinte Nicolae Ceaușescu

Regele Mihai I a cumpărat castelul din Săvârşin în 1943. După abdicarea forţată a regelui, la 30 decembrie 1947, domeniul a fost confiscat, iar castelul repartizat Ministerului de Interne. Mai târziu castelul a fost renovat şi transformat în reşedinţă de vânătoare a Fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu.

Ce a făcut Regele Mihai după recuperarea castelului

După 1990 castelul a fost transferat Regiei Autonome a Protocolului de Stat. Pe 1 iunie 2001, castelul a fost retrocedat Regelui Mihai I.

Conform tradiţiei instituite decătre Regele Mihai după recuperarea Castelui, Familia Regală petrece vacanţa de vară şi sărbătorile de iarnă la Sărvârşin.

Mihai, regele-copil și regele-adolescent

Regele Mihai I s-a nascut la 25 octombrie 1921, la Sinaia, şi a murit pe 5 decembrie 2017, la Aubonne, în Elveţia, fiind înmormântat la Curtea de Argeş. Mihai I a fost regele României pe când avea mai puţin de 6 ani, între 20 iulie 1927 şi 8 iunie 1930, precum şi între 6 septembrie 1940 şi 30 decembrie 1947. A fost unul dintre puţinii foşti şefi de stat din perioada celui de-al Doilea Război Mondial care au trăit şi în secolul XXI.