Arad: Memoria prizonierilor sârbi care au dispărut în Cetatea Aradului, comemorată

Memoria prizonierilor sârbi care au dispărut în Cetatea Aradului a fost comemorată, marți, printr-o ceremonie la care au luat parte oficiali sârbi și români.

Prefectul județului Arad, Florentina HORGEA, a participat la ceremonialul militar și religios de depunere de coroane în memoria interniștilor sârbi dispăruți în lagărul din Cetatea Aradului.

,,Fiecare națiune are o datorie permanentă față de eroii săi, și în aceeași măsură, fiecare națiune are obligația morală de a respecta dreptul celorlalte de a-și onora propriii eroi așa cum cred de cuviință. Românii și sârbii sunt două națiuni prietene, pe care le leagă multe momente istorice în care au avut obiective similare. România sărbătorește în acest an Centenarul Marii Uniri, cel mai mare proiect de țară pe care l-am văzut înfăptuit prin jertfa celor care au pierit în Primul Război Mondial. Tot atunci, în acei ani, cetățenii sârbi pe care îi comemorăm și astăzi au avut de pătimit și s-au sacrificat pentru idealul lor național. Ca Prefect al Județului Arad și reprezentant al Guvernului României salut cu deosebit respect și sprijin inițiativa guvernului sârb de a organiza aceste ceremonii în memoria eroilor sârbi care au îndurat suferințe cumplite și au pierit în luptă pentru țara lor. Astăzi îi omagiem împreună pe eroii sârbi care au pătimit în Cetatea Aradului, un gest frumos care trebuie să însemne mai mult decât o obligație pentru fiecare dintre cele două părți. Speranțele noastre sunt ca această apropiere să fie perpetuată și cu ocazia altor proiecte comune, indiferent de nivel, deoarece noi, români și sârbi, avem multe interese și obiective comune pe care le putem realiza printr-o colaborare permanentă. Vă mulțumesc, Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească pe toți eroii noștri”, a declarat prefectul Florentina Horgea.

Cum au ajuns sârbii în Cetatea Aradului

Conform istoricilor, cel mai celebru prizonier al închisorii a fost Gavrilo Princip, care în data de 28 iulie 1914 l-a asasinat la Sarajevo pe principele mostenitor al tronului imperiului Austro-Ungar, Franz Ferdinand, ceea ce a dat semnalul de începere al primului razboi mondial.

In timpul Primului Razboi Mondial, în cetate au fost tinuti mii de prizonieri de razboi sârbi. Din cauza conditiilor grele de detentie, au murit 4.317 prizonieri, iar în memoria lor a fost pusa la poarta de intrare o placa comemorativa.

Asupra conditiilor inumane în care sunt tinuti prizonierii în cetatea Aradului a atras atentia si deputatul Partidului National Roman, Stefan Cicio Pop, într-o interpelare în parlamentul de la Budapesta în cursul anului 1917.

Sursa foto: Prefectura Arad