Arad: Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, îi conferă, vineri, la Arad, „Emblema de Merit Partener pentru Apărare clasa I” cunosctului alpinist Torok Zsolt

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, care este și senator PSD de Arad, este vineri, 2 noiembrie, la Arad pentru a conferi „Emblema de Merit Partener pentru Apărare clasa I” cunosctului alpinist Torok Zsolt, autor al mai multor premiere naționale și mondiale în cei mai complicați munți din lume, inclusiv în Himalaya, a anunțat, joi seara, Unitatea Militară din Cetatea Aradului.

 

Distincția este oferită în semn de considerație pentru contribuția deosebită în promovarea imaginii României în lume.

Ceremonia militară are loc Cetatea Aradului, care este cazarmă a Batalionului 191 Infanterie „Colonel RADU GOLESCU”, cu începere de la ora 11.00.

„Zsolt Torok este unul dintre cei mai buni alpiniști români, născut în Arad, care a participat la numeroase expediții montane în munții înalți ai lumii și susținător a peste 50 de evenimente culturale”, se arată în mesajul militarilor.

Torok Zsolt, o nouă premieră mondială

Torok Zsolt a anunțat, marți, 23 octombrie, pe contul său de Facebook, că împreună cu Romeo Popa și Teofil Vlad, a realizat o linie nouă în Peretele Sudic al Muntelui Pumori, înalt de 7.165 m, aflat la circa opt km de Everest.

Drapelul României pe care l-au amplasat pe Vârful Pumori poartă însemnele Anului Centenar și a fost primit decătre Torok Zsolt de la Ministrul Apărării Naționale, MIhai Fifor, în Cetatea Aradului.

„Les voyages du Petit Prince” este numele traseului deschis de români.
Torok Zsolt povestește că ultima parte a ascensiunii s-a făcut în condiții meteo extreme… pe un vânt de 105 km/h în rafale și minus 27 de grade.

Torok mai spune că era „prea cumplit” ca să se fi putut bucura în acele momente, dar „a fost prima data” cand a simtit ca „altii se vor bucura de succes” si urca „muntele stiind ca asta inseamna o implinire pentru multi”.

Cu toate astea vantul s-a oprit pentru cateva minute astfel încât apliniștii români au putut realiza fotografii spectaculoase.

În mai 2017, Torok Zsolt a mai încercat să realizeze premiera mondială din Pumori, alături de Vlad Căpuşan, dar cei 2 alpiniști s-au retras la limita supravieţuirii în tabăra de bază, după ce au trecut prin condiţii extreme.

În 2016, Torok Zsolt a mai realizat cu Vlad Căpuşan o premieră mondială şi două premiere naţionale în Himalaya. Tot În 2016, Torok Zsolt a urcat cinci vârfuri în Himalaya, dintre care treu au fost tot alături de Vlad Căpuşan, cu care a spus că face o echipă foarte bună.