Arad: Ministrul Muncii, Marius Budăi, asigură că nu vor fi probleme cu plata însoțitorilor sau a asistenților personali. Există un program de finanțare pe care primarii nu l-au accesat

Plata însoțitorilor persoanelor cu handicap sau a asistenților personali se va face din bugetele locale, iar autoritățile vor primi integral bani pentru a putea suporta aceste cheltuieli, a declarat, joi, la sediul PSD Arad, Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Constantin Budăi, care a precizat însă că începând de anul trecut există un program de finanţate cu fonduri de la Guvern a salariilor asistenţilor sociali angajaţi la primării, dar a aflat „cu surprindere” că nicio primărie nu l-a accesat, astfel că a făcut un apel către edili să depună cereri.

Conform ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Constantin Budăi, „plata însoţitorilor şi asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi era la primării începând cu anul 2000, cu o centralizare prin Ministerul Muncii şi transferul acestei centralizări către Ministerul Finanţelor, care finanţa unităţile administrativ teritoriale. Am considerat că această birocraţie trebuie închisă, transferând şi sumele către primăriile din România. S-au luat măsuri în cascadă pentru echilibrarea bugetelor primăriilor, astfel încât să nu fie niciun fel de sincopă. Este primul an în care tot impozitul pe venit rămâne autorităţilor publice locale, nu se mai ia nimic la nivel central, iar echilibrările din cotele TVA, dacă anul trecut au fost în valoare de cinci miliarde, anul acesta sunt în valoare de 11 miliarde. În situaţia în care ar fi probleme la o primărie, tot în Legea bugetului de stat am prevăzut că se va rezolva prin echilibrare de la bugetul de stat”.

Ministrul a adăugat că „pentru liniştea persoanelor cu dizabilităţi şi a însoţitorilor acestora’, s-a prevăzut în Legea bugetului de stat ca ‘primăriile să fie obligate ca aceste cheltuieli să fie realizate cu prioritate”.

Ministrul muncii a făcut şi un apel către primari să acceseze un program naţional lansat anul trecut prin care salariile asistenţilor sociali pot fi plătite de Guvern.

„Vreau să fac un apel către toţi primarii din România, să îi înştiinţez că am avut şi anul trecut şi avem şi anul acesta un program de interes naţional prin care asistenţii sociali din primării pot fi plătiţi direct de către Guvern. Spre surprinderea noastră, nu avem nicio primărie care a apelat la acest program. Fac apel public la toţi primarii din România să acceseze acest program, să consulte HG 427/2018 şi să vadă ce înseamnă finanţarea prin programul de interes naţional”, a mai declarat ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Constantin Budăi.

Marius Budăi a comentat şi informaţiile apărute în presă conform cărora nu vor exista bani la primării pentru toate plăţile sociale, spunând că persoanele cu dizabilităţi au fost folosite nepermis de mult în scop politic, pentru a lovi în Guvern.

„Cred că o persoană cu dizabilităţi nu trebuie folosită în acest mod, are suficiente necazuri pentru a mai interveni şi noi (…) Asigur persoanele cu dizabilităţi şi însoţitorii acestora că prin Legea bugetului de stat primarii vor fi obligaţi cu prioritate să asigure astfel de cheltuieli. Repet, sunt luate măsuri în cascadă pentru a echilibra bugetele primăriilor şi, în ultimă instanţă, dacă vor fi probleme la unele primării, intervine bugetul de stat direct”, a mai declarat ministrul Marius Budăi.

Ministrul Muncii a fost joi, la Arad, pentru discuta cu primarii despre plata însoțitorilor și a asistenților personali. De asmenea, Marius Budăi s-a întâlnit și cu oamenii de afaceri din oraș.