Arad: O nouă premieră mondială românească în Himalaya. Torok Zsolt, Romeo Popa și Teofil Vlad au deschis un nou drum pe unul dintre cei mai complicați munți și au arborat drapelul României cu Anul Centenar

O nouă premieră mondială realizată decătre alpiniștii români în Himalaya, iar drapelul României cu însemnalele Anului Centenar a ajuns la peste 7.000 metri înălțime, pe unul dintre cei mai complicați munți din lume.

Cunoscutul alpinist, arădeanul, Torok Zsolt, a anunțat, marți, pe contul său de Facebook că împreună cu Romeo Popa și Teofil Vlad, a realizat o linie nouă în Peretele Sudic al Muntelui Pumori, înalt de 7.165 m, aflat la circa opt km de Everest.

„Les voyages du Petit Prince” este numele traseului deschis de români.
Torok Zsolt povestește că ultima parte a ascensiunii s-a făcut în condiții meteo extreme… pe un vânt de 105 km/h în rafale și minus 27 de grade.

Torok mai spune că era „prea cumplit” ca să se fi putut bucura în acele momente, dar „a fost prima data” cand a simtit ca „altii se vor bucura de succes” si urca „muntele stiind ca asta inseamna o implinire pentru multi”.

Cu toate astea vantul s-a oprit pentru cateva minute astfel încât apliniștii români au putut realiza fotografii spectaculoase.

Drapelul României pe care l-au amplasat pe Vârful Pumori poartă însemnele Anului Centenar și a fost primit decătre Torok Zsolt de la Ministrul Apărării Naționale, MIhai Fifor, în Cetatea Aradului.

În mai 2017, Torok Zsolt a mai încercat să realizeze premiera mondială din Pumori, alături de Vlad Căpuşan, dar cei 2 alpiniști s-au retras la limita supravieţuirii în tabăra de bază, după ce au trecut prin condiţii extreme.

În 2016, Torok Zsolt a mai realizat cu Vlad Căpuşan o premieră mondială şi două premiere naţionale în Himalaya. Tot În 2016, Torok Zsolt a urcat cinci vârfuri în Himalaya, dintre care trei au fost tot alături de Vlad Căpuşan, cu care a spus că face o echipă foarte bună.

Sursa foto: Torok Zsolt Facebook