Arad: Orga Filarmonicii de Stat Arad, care a costat cca 3 milioane de lei, inaugurată joi seara. Motivul pentru care nu a fost folosită timp de câteva săptămâni

Orga Filarmonicii de Stat Arad va fi inaugurată joi seara. Organista Miklós Noémi este artista care vine de la Cluj pentru a concerta la orgă, alături de Orchestra Simfonică și ceilalți doi invitați ai acesteia: violoncelistul Radu Sinaci și dirijorul Daniel Manasi.

Concert Simfonic 12/12/2019

Dirijor: Daniel ManasuMiklós Noémi – orgăRadu Sinaci – violoncelProgramJohann Sebastian Bach Passacaglia și fuga în do minor BWV 582;Théodore Dubois 12 Pièces nouvelles pour orgue: In paradisum;Franz Liszt Preludiu și fuga pe tema B.A.C.H.;Camille Saint Saens Concertul nr. 1 în la minor pentru violoncel și orchestră op.33;Camille Saint Saens Simfonia nr.3 în do minor “cu orgă” op.78;–––––––––––––––––––––––––––––––––-**DISCLAIMER** We Do Not Own The Audio Being Played In The BackgroundPerformers: Peter van der Zwaag (Organist)Publisher Info: Archiv Produktion AP 198305, 1963.Copyright : Creative Commons Zero 1.0 / Public Domain–––––––––––––––––––––––––––––––––-

Publicată de Filarmonica Arad pe Miercuri, 11 decembrie 2019

Concertul are loc, joi, cu începere de la ora 19.

Cu toate că orga este montată în sala de concerte decâteva luni, aceasta a trebuit să se acomodeze la condiţiile de temperatură şi umiditate din sală, o mare parte a componentelor fiind din lemn.

Orga filarmonicii este compusă din peste 15.000 de elemente şi cântăreşte peste 13 tone. A costat cca 3 milioane de lei, banii fiind asigurați decătre bugetul municipiului Arad.

Dorinţa de a avea o orgă în Palatul Cultural a apărut chiar în perioada în care clădirea era edificată. În perioada inaugurării palatului, în 1913, la Arad s-a organizat o chetă, pentru strângerea banilor necesari achiziţionării instrumentului. Însă Primul Război Mondial a făcut ca fondurile adunate de la arădenii iubitori de muzică să fie folosiţi pentru a-i ajuta pe cei rămaşi orfani, văduve sau pe nevoiaşii lăsaţi în urmă de marele război.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.