Arad: Pesta porcină africană se extinde tot mai mult în județul Arad. Autoritățile trec la măsuri extreme

Pesta porcină africană se extinde în județul Arad. S-a ajuns la 10 focare active în 4 localități: Sânpetru German, Zădăreni, Felnac și Cintei, iar până în acest moment, în județ, au fost omorâți circa 150 de porci, motiv pentru Comitetul Local de Combatere a Bolilor (CLCB), întrunit, miercuri, la Prefectura Arad, a luat măsuri suplimetare pentru a evita răspândirea virsului.

Conform purtătorului decuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma, „în vederea protejării marilor exploatații comerciale de porci din județ, a industriei cărnii precum și a locurilor de muncă existente, se vor institui cordoane de protecție în jurul acestora. De asemenea, persoanele ale căror animale vor fi sacrificate preventiv primesc despăgubiri, la ora actuală fiind operate 150 de ucideri preventive cu dosar de despăgubire (despăgubirile se acordă doar pentru animalele crotaliate și înregistrate legal în evidențele veterinare). Vor fi menținute covoarele de dezinfecție pe drumurile dinspre zonele unde există focare, precum și filtrele de poliție pentru prevenirea transportului ilegal de suine”.

Ședință, în prezența secretarului de stat Alexandru Valentin Ţachianu, din cadrul Ministerului Agriculturii 

La ședință a participat şi secretarul de stat Alexandru Valentin Ţachianu, din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care a cerut ca autorităţile locale să rămână în stare de alertă şi să menţină toate măsurile preventive care au fost luate până acum pentru împiedicarea propagării virusului.

Comitetul a cerut grăbirea sacrificării preventive a mistreţilor din fondurile de vânătoare ale zonelor afectate.

„În cadrul ședințelor CLCB desfășurate din cauza apariției virsului pestei porcine africane s-au mai stabilit următoarele măsuri:
– Recoltarea integrală a porcilor mistreți de către gestionarii fondurilor de vânătoare, prin metode de vânătoare care nu dizlocă efectivul, în termen
de 60 de zile de la confirmarea virusului în zonele afectate;
– În zonele de frontieră vânarea mistreților și prădătorilor specifici se
efectuează cu echipe mixte. Toți mistreții vor fi testați în laborator (PPA,
PPC și trichineloză)
– Gestionarii fondurilor de vânătoare vor săpa gropi de incinerare în zonele afectate, sub supraveghere oficială sanitar-veterinară prin ardere in situ. Urmare a ședințelor CLCB din 30 și 31 iulie, Instituția Prefectului a solicitat Gărzii Forestiere Oradea intensificarea acțiunilor de vânătoare de către toate fondurile de vânătoare din județul Arad până la atingerea cotei de 0,5 mistreți/kmp în conformitate cu Planul național de supraveghere, prevenire și control al pestei porcine africane, aprobat prin H.G. nr. 830 din 9 noiembrie 2016. De asemenea, s-a solicitat Administrației Bazinale de Apă Mureș – SGA Arad inventarierea întregului efectiv de suine din cantoanele pe care le au în administrare”, a mai declarat purtătorul decuvânt al Prefecturii Arad, Lucian Cozma.

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad a mai dispus, printre altele, închiderea tuturor târgurilor și piețelor de pe raza localităților afectate, interzicerea oricăror manifestări sportive sau de altă natură în pădurile unde s-a semnalat virusul pestei porcine africane și în zona de protecție din jurul focarelor.