Arad: Poliția Arad se implică în combaterea pestei porcine africane. Ce măsuri a luat

Poliția din Arad și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Arad au declanșat o amplă campanie de informare a cetățenilor cu privire la riscul extinderii focarelor de pestă porcină africană.

Conform purtătorului de cuvânt al Poliției Arad, Adina Aconstantinesei, campania are loc în zona Gurahonț-Vârfurile-Hălamagiu, iar cetățenii sunt informați cu privire la pericolul acestui virus și măsurile pe care proprietarii de suine le pot lua pentru a se feri de urmările infestării. Atenționări și recomandări au fost afișase și în zonele frecventate de către localnici.

Șase focare sunt în evoluţie în acest moment în judeţul Arad, două în gospodării din satul Sânpetru German, două la mistreţi de pe fondul de vânătoare al acestui sat, un focar într-o gospodărie din satul Zădăreni şi focarul confirmat în Felnac.

Activitățile preventive pe această temă vor

Ce recomandă polițiștii

Întrucât este vorba de un virus deosebit de rezistent, pentru a cărei combatere nu s-a dezvoltat un vaccin sau tratament eficient, nu s-a reușit, până în acest moment, eradicarea acestuia. Urmările imediate ale infestării cu acest virus este moartea animalului, însă virusul se poate menține activ și este transmisibil prin carne (produse din carne afumate/tratate), sânge și/sau fecale, distrugerea acesteia fiind posibilă doar prin ardere la temperaturi mai mari de 80°Celsius sau alte metode specifice .

Polițiștii au transmis următoarele recomandări proprietarilor de suine:
-Evitați călătoriile în zonele afectate de pesta porcină africană (PPA);
-În cazul în care deplasările nu pot fi evitate, NU aduceți produse din carne de porc (proaspătă, gătită, șuncă, cârnați etc) sau alte materiale care pot fi surse de contaminare;
-Nu achiziționați animale necrotaliate, din surse neautorizate;
-Nu sacrificați animalele bolnave sau susceptibile de a fi infestate;
-Nu consumați, nu depozitați și nu congelați carne provenită de la animale bolnave;
-Anunțați medical veterinar despre orice suspiciune a prezenței PPA;
-Creșteți porcii doar în spații îngrădite, fără posibilitatea de veni în contact cu porci străini de gospodărie, mistreți sau alți proprietari de porci domestici.

Sursa foto: Inspectoratul de Poliție Județean Arad