Arad: Prima întâlnire de 1 mai din Arad, în anul 1890. Clădirea mai există încă în centrul municipiului Arad

Prima întâlnire de 1 mai a muncitorilor din Arad a avut loc tocmai în anul 1890. Se întâmpla în Hanul Boul Roșu, aflat acum în zona care păstrează încă același nume. Și conform unor informații postate pe pagina de internet a Consiliului Județean Arad, la 1 mai 1890, cei peste 900 de muncitori adunaţi în pădurea Ceala, cer, pe lângă o serie de revendicări legate de condiţiile muncii (opt ore pentru adulţi), libertatea de organizare şi întrunire.

Momentul și importanța hanului Boul Roșu au fost aminitite, miercuri, decătre directorul Direcției de Comunicare din cadrul Consiliului Județean Arad, Andrei Ando, pe contul său de Facebook.

În aceeași clădire a hanului, în 1891, s-a înființat Partidul Socialist Democrat în Arad, ca secție a organizației din Ungaria. Ioan Flueraș, liderul social-democrației arădene și românești, activist al Marii Uniri, a fost ucis de comuniști în închisoarea de la Gherla, la 7 iunie 1953.

Hanul Boul Roșu este o clădire monument istoric din municipiul Arad, amplasată pe strada Tribunul Dobra, nr. 22. Clădirea a fost construită în prima jumătate a secolului al XIX-lea și a fost concepută cu hotel la etajul superior, restaurant la parter, iar în spate existau grajduri. Scopul clădirii a fost găzduirea comercianților din sudul râului Mureș, care veneau la târgurile arădene.

Clădirea găzduiește spații comerciale și chiar în aceste momente.