Arad: Primarul Gheorghe Falcă, mesaj pro referendumul pentru familie. „În calitatea mea de primar, încurajez cetățenii să participe la acest referendum”

Primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a transmis, în cursul serii de luni, un mesaj de promovarea a referendumului care are loc în zilele de 6 și 7 octombrie.

Primăria Municipiului Arad aduce, astfel, în atenția cetățenilor faptul că în zilele de 6 și 7 octombrie 2018 va avea loc referendumul pentru familie.

„În toamna anului 2015, Coaliția pentru Familie a decis demararea procedurilor specifice în vederea revizuirii Constituției României pentru modificare art. 48, alineatul 1, pentru a înlocui termenul soți cu sintagma bărbat și femeie. Conform art. 48, alineatul 1, din Constituția României, „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între soţi, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.” Soți este considerat un termen vag și deschis interpretărilor, din acest motiv fiind adusă în discuție revizuirea alineatului 1 al art. 48, după cum urmează: „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între între un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor.””, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Municipiului Arad.

 

Municipalitatea precizează că „orice revizuire a Constituției are nevoie de sprijinul societății și de aprobarea poporului printr-un referendum. Ca atare, fiecare cetățean are posibilitatea de a-și exprima opinia asupra modificării propuse și susținute de aproape 3.000.000 de concetățeni, prin participarea la o consultare populară democratică, legitimă și legală. Înscrierea în Constituție a actualei definiții a căsătoriei din Codul Civil garantează că aceasta nu poate fi schimbată de o majoritate politică, în parlament, fără consultarea poporului. Referendumul are contestatari și susținători în toate partidele politice, fiecare dintre acestea având membri care au susținut sau au combătut utilitatea acestui referendum, ceea ce nu anulează însă importanța faptului că un număr foarte mare de cetățeni români au solicitat organizarea acestei consultări populare”.

 

„Atribuțiile administrației sunt de a pregăti acest referendum. Am primit cele peste 165.000 de buletine și panouri pentru a susține această campanie în interesul public. În calitatea mea de primar, încurajez cetățenii să participe la acest referendum pentru că este o solicitare a 3 milioane de cetățeni care și-au depus semnătura pentru modificarea unui mic articol din Constituția României”, a declarat primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă.