Arad: Primele documentații pentru realizarea drumului expers Arad-Oradea, depuse joi. Drumul va lega autostrăzile A1 și A3

Primele documentații pentru pentru construirea drumului expres Arad-Oradea a fost depuse, joi, Consiliile Judeţene Arad şi Bihor în vederea obţinerii certificatului de urbanism. Valoarea totală a investiției este de 1,35 miliarde de euro, iar finanţarea proiectului se va face prin Programul Operaţional Infrastructură Mare, constractul de finanţare urmând să fie semnat spre sfârşitul acestui an.

Documentele au fost depuse decătre Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Noul drum din vestul țării, drumul expres Arad-Oradea, va avea lungimea de aproape 135 kilometri, va trece prin afara localităților, iar lucrarea ar urma să fie împărţire în mai multe loturi.

Drumul va avea profil de autostradă cu trei benzi de circulaţie pe sens pe o distanţă de 14,6 kilometri, profil de autostradă cu două benzi pe sens pe o distanţă de 43,5 kilometri şi profil de drum expres cu două benzi pe sens pe 76,4 kilometri. Proiectul include realizarea a cinci drumuri de legătură cu profile diferite, realizarea a 66 de poduri, pasaje sau viaducte şi a 12 noduri rutiere.

Conform șefului Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, Cristian Ispravnic, necesitatea realizării cât mai repede a drumului pleacă de la faptul că studiile efectuate arată că DN 79, Arad – Oradea, are un trafic de autostradă.

Șeful Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Timișoara, Cristian Ispravnic.

Dacă licitația este lansată în acest an, procedurile ar trebui să fie gata anul viitor, urmând ca lucrările să înceapă prin primăvara anului 2021.

Drumul expres ar urma să fie legat de autostrăzile A3 şi A1. (București-