Trei bărbați sunt acuzați, până în acest moment, în furtul celor 414 tone de cupru, în valoare de 2.000.000 de euro, au anunțat, joi, Poliția și Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad.
Prejudiciul a fost recuperat de polițiști la scurt timp după săvârșirea faptei.
Până în acest moment, conform unor surse, creierul acțiunii pare să fi fost un bărbat de 34 de ani din Arad, Florin Malița, arestat preventiv într-un alt caz, dupăce ar fi participat la împușcarea unui cunoscut membru al lumii interlope din Arad. Polițiștii spun că bărbatul ar fi luat decizia de a sustrage cuprul aflat în posesia unei societăți comerciale din Curtici, prin crearea unei aparențe de legalitate.
Conform purtătorului de cuvânt al Poliției Arad, Claudia Iuga,astfel, la data de 21 septembrie, bărbatul „ar fi trimis un email fals, în vederea achiziției de cupru. Pentru efectuarea transportului, au fost asigurate 3 autotrenuri și remorci. În sprijin, ar fi avut un bărbat de 34 de ani, din Sântana și un altul de 28, din Timișoara”.
Împreună, aceștia s-ar fi deplasat de mai multe ori la sediul societății comerciale, unde ar fi încărcat în camioane cele 414 tone cupru. „Marfa” a fost transportată inițial la un depozit din localitatea Curtici, județul Arad, iar ulterior, în localitățile Becicherecu Mic și Lovrin (județul Timiș), de unde urma să fie comercializată.
Pentru a îndeplini aceste operațiuni, bărbatul ar fi procurat documentație falsă de transport, numere false de înmatriculare, copii de cărți de identitate aparținând unor persoane fără nicio legătură în cauză și alte acte în vederea îngreunării depistării camioanelor.
Bărbații din Timișoara și Sântana au fost reținuți de polițiști pentru 24 de ore, urmând a fi prezentați magistraților Tribunalului Arad cu propunere de arestare preventivă.
Conform unor informații, gruparea ar fi profitat de unele schimbări la nivelul comenzii companiei care deținea cuprul, iar în caz mai sunt vizate și alte persoane.
Sunt vizate 8 infracțiuni
Anchetatorii continuă cercetările pentru nu mai puțin de 8 infracțiuni.
Este vorba despre înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, uz de fals, instigare la uz de fals, conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare, instigare la conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare, tractarea unei remorci cu număr fals de înmatriculare, instigare la tractarea unei remorci cu număr fals de înmatriculare, conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte autovehiculul respective.