Arad: Revoluția din 1989. 22 decembrie 1989: Au apărut zvonurile despre teroriști și s-au tras primele focuri de armă

Aradul era în plină fierebere în zilele Revoluției din 1989. Pe data de 22 decembrie, în oraș apărut zvonurile despre teroriști și s-au tras primele focuri de armă.

Imagine

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 22 decembrie ” 1989 – Conducerea politică şi administrativă a judeţului şi municipiului a fost preluată de Frontul Democratic Român, constituit din 14 membri ai Comitetului de demonstraţie auto-intitulaţi revoluţionari, reprezentanţi din intreprinderi şi instituţii, inclusiv militari. Actorul Valentin Voicilă a fost ales preşedinte, Ioan Trifa, Onofrei Dănilă şi Mircea Crişan vicepreşedinţi. S-a format un nou organ executiv şi comitete pe domenii de activitate”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

„Spre seară în municipiul Arad, au început să circule zvonuri alarmante şi contradictorii despre existenţa teroriştilor. După ora 23 au fost trase primele focuri de armă care au înspăimântat populaţia, creând panică. Clădirea Primăriei a fost cufundată în întuneric, iar populaţia din faţa imobilului s-a dispersat. Au început să sune sirenele şi să se tragă clopotele bisericilor. În multe case şi blocuri, intrările au fost zăvorâte fiind organizate plantoane de pază.  Au urmat pentru arădeni câteva zile şi nopţi de coşmar, cu morţi şi răniţi”.

Și tot în urmă cu 30 de ani, sfârșitul regimului comunist a însemnat și apariția a ultimului număr din cotidienele Flacăra Roşie şi Voros Lobogo, organe de presă ale Comitetului Judeţean Arad al Partidului Comunist Român şi al Consiliului Popular Judeţean, înfiinţate în  1949. În continuare acestea au primit numele Adevărul, respectiv Jelen. În timp, Adevărul a devenit „Jurnal arădean”.

Sursa foto: bibliotecaarad.ro/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.