Arad: Revoluția din 1989: Lansare de carte dedicată tinerilor uciși în Revoluția din 1989 și expoziția „Caravana eroilor” din temnițele comuniste, miercuri, la Muzeul din Arad

O lansare de carte și o expoziție despre Revoluția din 1989 și lupta anti-comunistă au loc, miercuri, la Complexul Muzeal Arad pentru a marca 30 de ani de la evenimentele care au dus la răsturnarea președintelui comunist Nicolae Ceaușescu.

Imagine

Imagine

Cartea „Decembrie ’89 însângerat. În amintirea Eroilor Maritiri și răniților de la Arad”,  semnată de jurnalistul Emil Șimăndan este dedicată comemorării tinerilor eroi ai Aradului, uciși în oraș, dar și arădenilor uciși în alte localități din România, în timpul Revoluției din Decembrie 1989.

Urmează apoi vernisarea expoziției „Caravana eroilor. Martiri și eroi români în temnițele comuniste”, expoziție care, spun organizatorii, este dedicată în principal elevilor, studenților și tinerilor din România. Caravana Eroilor este un proiect al Asociației Ortodoxia Tinerilor.

Cele 2 manifestări au loc la Complexul Muzeal Arad miercuri cu începere de la ora 12, iar accesul se face prin intrarea dinspre Parcul Copiilor. Expoziția rămâne deschisă la Arad până în data de 17 ianuarie 2020.

„Acum, când se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, Complexul Muzeal Arad aduce în atenția publicului arădean eroii Aradului, cele 24 de persoane, în special tineri, care și-au dat viața pentru reînvierea neamului românesc, pentru libertate, demnitate și în primul rând pentru credința în Dumnezeu. Important este ca tânăra generație de astăzi, să cunoscă și să nu uite niciodată curajul și jertfa eroilor din Revoluția din ’89 și nici atrocitățile și suferințele prin care au trecut bunicii si părinții lor, în timpul regimului comunist”, a declarat managerul interimar al Complexului Muzeal Arad, Blaga Bogdan.

Municipiul Arad este al 2lea oraş din ţară care s-a solidarizat cu maniFestările anticomuniste de la Timişoara în Revoluţia din 1989. La Arad, au murit 19 oameni și 38 de răniţi în acele zile, iar 5 arădeni au murit Timişoara, Turda şi Bucureşti.

Program, miercuri, 18 Decembrie, ora 12.00:

Lansare de carte
Emil  Șimăndan, „Decembrie ’89 însângerat. În amintirea Eroilor Maritiri și răniților de la Arad”, „Editura Gutenberg Univers”, Arad, ediția a II-a. Ediția a II-a a volumului  „Decembrie ’89 însângerat. În amintirea Eroilor Maritiri și răniților de la Arad” a apărut sub egida Complexului Muzeal Arad la Editura „Gutenberg Univers”, cu prezentarea tuturor eroilor martiri şi răniţilor din Arad, precum şi a celor 7 tineri şi militari arădeni împuşcaţi în afara Aradului.

Prezintă: Valentin Voicilă, liderul Revoluţiei arădene, președintele de onoare al Asociaţiei ”21 Decembrie 1989” Arad și  prof. Gianina Iovănescu, cadru didactic la Școala Gimnazială ”Aurel Vlaicu” Arad.

Doina Nan, președintele Asociației Răniților și Urmașilor celor Decedați în Revoluție (ARUD)

Vasile Ciobâncan, președintele Asociației foștilor deținuți politici din românia, filiala Arad

Expoziția „Caravana eroilor. Martiri și eroi români în temnițele comuniste”
Prezintă: Dr. Bogdan Ivașcu, muzeograf (Complexul Muzeal Arad)
„Cararavana Eroilor” este o expoziție despre eroii și martirii români din temnițele comuniste, dedicată în principal elevilor, studenților și tinerilor din România. Într-o lume în care pseudo-modele se găsesc la tot pasul și mulți dintre tinerii de astăzi cad victime unor atitudini greșite de viață, Caravana Eroilor vine și aduce înainte oameni reper, încercați în cele mai dramatice momente ale neamului românesc, oameni care prin povestea vieții lor pot motiva spre o trăire demnă povestea vieții noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.