Arad: Sărbătoarea Sfântului Andrei și Ziua Națională a României, zile libere. Ce drepturi au angajații

Ziua de 30 noiembrie, când se sărbătorește Sfântul Apostol Andrei, Cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României și ziua de 1 Decembrie, când se marchează Ziua Națională a României, sunt decretate prin lege ca zile libere, a reaminit, joi, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad.

Conform șefei ITM Arad, Ecaterina Isac, în cazul în care agenţii economici nu se conformează acestor dispoziţii imperative riscă amenzi de până la 10.000 de lei. Excepţie de la această regulă fac acele unităţi a căror activitate nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Codul Muncii reglementează, în mod expres, faptul că salariaţilor care lucrează în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică, precum şi în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii trebuie să li se asigure compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Excepţia este stabilită, insa, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin Decizia nr. 22/2015, și constă în aceea că fapta angajatorului de a desfăşura activităţi de comercializare cu amănuntul a produselor nealimentare în punctele de lucru din centrele comerciale, în zilele de sărbători legale, nu întruneşte elementele constitutive ale contravenţiei atunci când angajatorul şi-a îndeplinit obligaţiile prevăzute de Codul
Muncii.