Arad: Scandalul pe gunoiul Aradului continuă. Pericol să se piardă 30 de milioane de euro și amenzi de milioane de lei

Scandalul pe gunoiul Aradului continuă, iar Aradul riscă să piardă câteva zeci de milioane de euro și, mai mult, să plătescă amenzi mari. Aflat pentru a doua oară pe ordinea de zi de şedinţei de Consiliul Local al Municipiului Arad, proiectul de hotărâre privind aprobarea unor măsuri pentru reglementarea activității de sortare a deșeurilor reciclabile în Stația de Sortare Arad, nu a reuşit nici de această dată sâ întrunească numărul necesar de voturi pentru a putea fi aprobat. Era nevoie și de votul PSD, care s-a abținut, iar proiectul a căzut.

Conform viceprimarului municipiului Arad, Călin Bibarț,ca în luna decembrie, grupul PSD –ALDE s-a abţinut de la vot. Nefiind întrunit cvorumul de 2/3, proiectul nu a trecut”.

Consilierii opoziției, atenționați la bani

La mijloc sunt sume mari de bani, așa că Primăria i-a atenționat pe consilierii opoziției că ar putea fi buni de plată.

„În aceste condiţii există riscul ca proiectul cu finanţare europeană în valoare de peste 30 milioane de euro să cadă şi vor trebui să se plătească aceşti bani. Apoi, în luna decembrie Garda de Mediu ne-a trimis o atenţionare ca în regim de urgenţă această staţie de sortare să fie funcţională, în caz contrar riscăm să fim amendaţi. Nu în ultimul rând, nefiind funcţională această staţie, municipalitatea este obligată să plătească circa 1 milion de lei pe an în plus. Toate acestea deoarece un grup politic refuză să voteze ca în Arad gunoiul să poată fi colectat selectiv. Dacă vreuna din cele posibile sancţiuni se întâmplă ne vom îndrepta din punct de vedere financiar împotriva celor care au refuzat să voteze”, a mai declarat viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

„Este o problemă extrem de gravă”

Conform comisarului Gărzii de Mediu Arad, Dorin Sârbu, „această staţie a fost operată de vechiul operator, este un fel de grant oferit de Municipiul Arad în cadrul proiectului în primul rând pentru îmbunăţirea colectării selective. Colectarea selectivă este un angajament al României asumat acum mulţi ani. Pentru 2017, ţinta era de 25%, pentru 2018, 35% iar anul acesta ţinta este de 45%. Operatorul RETIM care are practic deţine jumătate din judeţ ca pondere a reuşit în intervalul 24 aprilie – 31 decembrie 2018 doar un procent 1,1% deşeuri reciclabile din total deşeuri ridicate. Este o problemă extrem de gravă. Punerea în funcţiune a staţiei de sortare ar ajuta în primul rând municipiul.”

Primăria insistă

Pentru că Primăria Municipiului Arad a primit termen ca până în data de 15 ianuarie 2019 să ia toate măsurile necesare pentru punerea în funcţiune a Staţiei de Sortare Arad. Prin urmare, proiectul de hotărâre se va regăsi şi pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Consiliu Local Municipal.

PSD Arad: „proiectul este ilegal (…) protejează firma privată și transferă costurile la firma primăriei”

PSD Arad a explicat, luni, într-un comunicat de presă, că nu votează proiectul considerându-l ilegal.

Deputatul Adrian Todor susține că, potrivit documentelor, compania RETIM are obligația, conform contractului, de a transporta deșeurile reciclabile la Ineu până la finalizarea licitației pentru stația de sortare de la Arad, PSD considerând că dacă ar vota proiectul, compania Retim ar scăpa de un serviciu pe care este obligată să-l realizeze prin contract, și anume să ducă deșeurile în complexul Mocrea – Ineu, iar costurile ar fi transferate firmei Recons SA, care aparține municipalității.