Arad: Se schimbă cărțile de identitate. Directorul Evidenței Persoanelor, Cătălin Giulescu: „cetățeanul va avea mai multe opțiuni”. Modelul fără cip ar putea limita circulația în cadrul UE

Cărțile de identitate din România să schimbă pentru a se întări elementele de securitate, conform regulamentului decis la nivelul Uniunii Europene. În țara noastră, modificările vor fi atât de formă, cât și de conținut, iar cetățenii vor avea 2 opțiuni la dispoziție, a declarat, luni, la Arad, șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, comisar șef Cătălin Aurel Giulescu.

Conform șefului Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, comisar șef Cătălin Aurel Giulescu, „ce e foarte important e că acel proiect de lege introduce opțiunea cetățeanului în ceea ce privește tipul de document pe care și-l dorește. În acel proiect de lege se introduc mai multe tipuri de opțiuni, în sensul în care cetățeanul va avea posibilitatea să solicite un document de identitate, o carte de identitate, care conține un cip sau o carte de idenitate care să nu conțină acel cip. În ceea ce privește modul în care acest document va putea fi utilizat, apreciez că va trebui să ținem cont de acest regulament de care vă spuneam mai devreme, în sensul în care este foarte posibil ca cu acele documente de indenitate fără cip, cetățeanul să nu poată călători în spațiul UE. În termen general, va avea formatul cardului bancar”.

Noul regulament al Uniunii Europene va intra în vigoare cel mai probabil în cursul lunii iulie, iar următorii 2 ani, țările membre trebuie să implementeze noile măsuri. Totuși, oamenii nu vor fi obligați să-și schimbe buletinele la noul format decât în momentul în care valabilitatea documentelor expiră sau au nevoie de noul format de carte de identitate.

Șeful Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, comisar șef Cătălin Aurel Giulescu s-a aflat, luni, la Arad pentru a participa la manifestările dedicate zilei Evidenței persoanei din România, organizate decătre Biroul Județean de Administrare a Bazelor de Date Privind EvidențaPersoanelor.

Pentru că ziua evidenței persoanelor, care este pe data de 24 martie, este în acest an într-o zi de duminică, manifestările au loc luni.