Arad: Spitalul TBC Arad, transformat în unitate pentru tratarea pacienţilor cu noul coronavirus, va fi echipat cu ventilatoare pentru toate cele 96 de paturi. Câte există în acest moment

Spitalul TBC Arad, care a fost transformat în unitate pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus, va fi echipat cu ventilatoare pentru toate cele 96 de paturi, a declarat, miercuri preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Iustin Cionca.

Conform acestuia, în prezent, la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, în subordinea căruia se află şi Spitalul TBC, există 30 de ventilatoare, la fel ca înainte de declararea pandemiei.

În ultimele săptămâni, Consiliul Judeţean a deschis proceduri pentru achiziţia altor 44 de ventilatoare, primind deja patru oferte pentru echipamente de ventilare mecanică şi şase oferte pentru ventilatoare transportabile.

„În următoarea perioadă vor fi achiziţionate 44 de ventilatoare. În acest scop, au fost alocate fonduri atât de la bugetul Consiliului Judeţean, cât şi de către Primăria Arad. Vom ajunge la un număr de 74 de ventilatoare la nivelul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, însă avem deja începute demersuri pentru achiziţia altor echipamente de acest fel, pentru că ne-am propus să dotăm cu ventilatoare toate cele 96 de paturi de la Spitalul TBC”, a declarat Iustin Cionca.

CJ Arad a calculat un preţ estimativ de 22.000 de euro pentru un ventilator, astfel că achiziţia celor 44 de bucăţi s-ar ridica la aproape un milion de euro.

Iustin Cionca a precizat că mai sunt în derulare două proiecte pe fonduri europene, din care vor fi achiziţionate atât ventilatoare, cât şi alte echipamente medicale.

Totodată, există discuţii cu mediul de afaceri şi asociaţii civice care s-au oferit să sprijine achiziţia unor astfel de echipamente. De exemplu, Arhiepiscopia Aradului şi Fundaţia Universitară „Vasile Goldiş” au facilitat achiziţia a opt ventilatoare, care urmează să ajungă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad.

În ultimele săptămâni, donaţiile către SCJU au ajuns la peste 700.000 lei şi 150.000 de euro.

În ultimii trei ani, Consiliul Județean Arad a alocat 53,3 milioane de lei pentru Spitalului Județean, unitate aflată în subordinea administraţiei judeţene din 2010.