Arad: Un informatician și soția sa, trimiși în judecată în scandalul „Diplome de licenţă fără studii” din Arad. Rețeaua prin care se obțineau note nemeritate

Un informatician de la o facultate cu profil medical din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad şi soţia sa, asistent universitar, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului General pentru fapte de corupţie, fiind acuzaţi că au primit bani de la studenţi în schimbul promovării frauduloase a examenelor.

Acuzaţiile au legătură cu percheziţiile pe care procurorii de la Parchetul General le-au făcut în iulie 2017 la Universităţile „Aurel Vlaicu” şi „Vasile Goldiş” din Arad în dosarul „Diplome de licenţă fără studii”, în urma cărora au fost reţinuţi mai mulţi profesori.

Conform unui comunicat al Parchetului General, în perioada 2015 – 2017, bărbatul, în calitate de informatician, a transmis direct sau prin intermediul soției sale, prin intermediul mesajelor de tip SMS sau a aplicaţiilor sociale de tip whatsapp, rezolvarea testelor de tip grilă de la examenele de an derulate prin intermediul calculatorului şi, de asemenea, a procedat la modificarea răspunsurilor la întrebările din grilele de examen sau a punctajului final obţinut de către studenţii, în vederea declarării lor ca promovaţi la examenele de an. În schimb a primit 5.350 de euro.

Bărbatul și-a continuat activitatea infracțională chiar și când nu mai era angajat al Departamentului IT. Ulterior, lăsând să se înţeleagă că are influenţă asupra cadrelor didactice universitare, informaticianul a primit 4.300 de euro de la studenţi sau intermediari, pentru a-şi trafica influenţa în vederea declarării acestora ca promovaţi la examenele de an sau semestriale.

Anchetatorii mai spun că soţia informaticianului, în calitate de asistent universitar, a primit 6.750 euro de la studenţi pentru a-şi trafica influenţa asupra informaticienilor sau cadrelor didactice universitare, pentru a asigura studenţilor promovarea unor examene de an, fie prin furnizarea răspunsurilor corecte la grila de examen, fie prin modificarea notelor sau răspunsurile greşite oferite de către student.

116 studenți „ajutați”

Procurorii precizează că cei doi soţi au ajutat 116 studenţi să promoveze fraudulos examenele semestriale sau de an.

Cazul este mult mai mare

Procurorii mai spun că inculpaţii au recunoscut săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina lor, în dosar fiind încheiate 28 de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu 3 cadre didactice universitare, 23 de studenţi, un informatician şi un intermediar absolvent al universităţii.

Totodată, s-au dispus disjungerea cauzei şi declinarea competenţei în favoarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad pentru continuarea cercetărilor faţă de 88 de suspecţi şi inculpaţi, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Arad.