Arad: Un nou spital de psihiatrie în valoare de 4,5 milioane de euro, la Căpâlnaș. În acest moment spitalul funcționează într-un castel istoric, considerat ca „Micul Trianon”

Un nou spital de psihiatrie va fi construit în localitatea Căpâlnaș, comuna Birchiș, din județul Arad, dupăce contractul a fost semnat joi decătre Consiliul Județean Arad cu compania care a câștigat licitația.

Valoarea contractului este de 4,5 milioane de euro, dincare contribuția Consiliului Județean Arad este de 120.000 de euro, diferența fiind asigurată din Programul Național de Dezvoltare Locală.
Conform președintelui Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, „Consiliul Județean are o strategie de dezvoltare a sistemului arădean de sănătate publică, prin investiții în clădiri, aparatură și perfecționarea resursei umane. Am depus proiecte în valoare de 51,25 milioane de euro în anul 2017 pentru construirea și modernizarea de noi secții de spital, iar astăzi, discutăm la Arad despre faptul că începem în scurt timp să construim trei spitale noi: de Psihiatrie, de Oncologie și un complex pediatric pe șapte nivele, care va îngloba specializările de obstetrică-ginecologie și neonatologie”.
„Consiliul Județean Arad realizează cele mai mari investiții în sistemul de sănătate publică din Arad, din ultimii 40 de ani, de la construirea Spitalului Județean! Suntem singurul Consiliu Județean din România care a construit un spital nou, din resursele sale proprii – Spitalul TBC, și vom fi printre puținele care construiesc Psihiatrie”, a mai declarat președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Noul sptital va avea 75 de paturi și circuite medicale moderne

Noul Spital de Psihiatrie va avea 75 de paturi, iar garanția lucrării este de 10 ani. Termenul de execuție este de 24 de luni.
Conform vicepreședintelui Consiliului Județean Arad, Sergiu Bîlcea, contractul fiind semnat, următorul pas este întocmirea proiectului tehnic. Firma care va executa lucrarea este aceeași care a construit și spitalul TBC, care are inclusiv experiența necesară pentru finalizarea investiției.
Managerul Spitalului de Psihiatrie Căpâlnaș, Claudia Hotăran, a declarat că în momentul de față Spitalul de Psihiatrie Căpâlnaș funcționează într-o clădire retrocedată, monument istoric, unde posibilitățile de recompartimentare, amenajare sau extindere sunt limitate sau chiar interzise. Actuala clădire nu asigură circuitele funcționale cerute de legislația în vigoare, de aceea a fost necesară construirea unei alte clădiri, unde să funcționeze o bucătărie, o farmacie, saloane, spații pentru petrecerea timpului liber, ergoterapie, cabinete, spații de izolare psihiatrică, epidemiologică, terenuri în aer liber.

Micul Trianon de pe Valea Mureșului

În acest moment spitalul funcționează în Castelul Mocioni-Teleki, Micul Trianon, care a fost construit între 1876-1879 după modelul Miculului Trianon din Versailles. Castelul a fost confiscat decătre comuniști în 1947 și retrocedat moștenitorilor în 2007, iar de atunci spitalul plătește chirie.

Castelul cu 24 de camere, parc și pădure, scos la licitație

Castelul cu 24 de camere și terenul de 81,5 ha, printre care un parc dendrologic de 8,6 ha și cca 26 ha de pădure, sunt scoase la vânzare pe un cunoscut site dedicat proprietăților istorice. Prețul de pornire este de 1.100.000 euro, iar estimarea este cuprinsă între 1.500.000 și 2.000.000 euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.