Arad: Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, este, duminică, la Arad. Ce face în oraș

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, şi-a confirmat participarea la comemorările din Parcul Reconcilierii Româno-Ungare dedicate celor 13 generali ucişi în Arad la sfârşitul Revoluţiei de la 1848-1849, ceremonii care au loc în fiecare an la 6 octombrie. Alături de înaltul demnitar ungar vor fi prezenţi şi oficiali din România, dar şi liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR Arad, deputatul Peter Farago, a declarat că manifestările din acest an de la 6 octombrie vor fi mai speciale decât în alţi ani, pentru că se împlinesc 170 de ani de la încheierea Revoluţiei paşoptiste şi condamnarea la moarte a celor 13 generali care au luptat pentru independenţa maghiarilor faţă de Imperiul austriac.

Comemorările vor începe la ora 16.00, în Piaţa 13 Generali din cartierul Subcetate, unde la baza obeliscului martirilor vor fi depuse coroane de flori. Va urma o slujbă religioasă la Biserica romano-catolică din centrul Aradului, la 17,30, iar la finalul acesteia, participanţii vor porni pe jos într-o procesiune până în Parcul Reconcilierii, unde se va desfăşura principalul eveniment al zilei. Aici vor fi depuse coroane de flori la baza Statuii Libertăţii, iar oficialii vor ţine discursuri. Comemorările se vor încheia în jurul orei 20,00, cu o procesiune cu făclii.

Preşedintele UDMR Arad a declarat că vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, şi-a confirmat prezenţa la manifestările de la Arad. Acesta a mai fost în oraş şi la manifestările comemorative din 15 martie, de Ziua Maghiarilor de Pretutindeni.

Totodată, printre invitaţii care au confirmat că vor fi prezenţi se numără liderul UDMR, Kelemen Hunor, dar şi ambasadorul de la Bucureşti al Ungariei sau consulul general din Cluj-Napoca. Alături de aceştia vor fi prezenţi şi reprezentanţi ai autorităţilor române, politicieni şi oficiali din Arad.

Comemorările din 6 octombrie vor încheia manifestările culturale şi religioase denumite generic „Zilele maghiare”, care au început în 20 septembrie şi cuprind expoziţii, lansări de carte, concursuri pentru tineri, dezbateri pe teme istorice şi spectacole artistice.

Sursa foto: www.kormany.hu