Arad: VIDEO Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, acuză constructorul liniei ferate Curtici – Simeria că nu-şi plăteşte subcontractorii români. Se vor lua măsuri

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a declarat, vineri, la Arad, că firma constructoare care modernizează calea ferată Curtici-Simeria, (Astaldi), nu își nu îşi plăteşte la timp subcontractorii români „nedeclaraţi”, astfel că s-ar putea lua „măsuri drastice”.

Ministrul Transporturilor s-a întâlnit cu reprezentanţi ai asocierii de constructori care execută lucrările, aceştia din urmă susţinând că sunt în grafic şi că au mobilizat în şantiere peste 400 de oameni.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc.

Ministrul a spus că nu contestă mobilizarea bună şi calitatea lucrărilor, însă este nemulţumit că subcontractorii români nu sunt plătiţi la timp.

„Am început inspecţia pe loturile 2A şi 2B din coridorul IV, de la kilometrul 614. Constructorul este mobilizat, lucrează (…) calitatea lucrărilor e bună, se lucrează cu materiale bune şi cu forţă de muncă destul de mare pe aceste sectoare, aşa cum este normal, dar ei au o foarte mare problemă, şi anume plata subcontractorilor români”, a spus Răzvan Cuc.

El a afirmat că a fost contactat de firme care nu şi-au încasat banii pentru lucrări, în condiţiile în care câştigătorul licitaţiei „a luat, în 2017, avansul de peste 100 de milioane de euro de la CFR”.

„O să am întâlnire şi cu subcontractorii nedeclaraţi, pentru că se lucrează şi cu subcontractori nedeclaraţi, şi să văd şi eu care sunt motivele întârzierilor la plată a acestor facturi. Firmele care m-au contactat sunt disperate efectiv, fiindcă intră în incapacitate de plată. Deci cât timp lucrează şi au facturi de trei – patru milioane neplătite de mai bine de mai bine de 3 – 4 luni în condiţiile în care şi-au luat avansul, atunci vom avea o problemă”, a declarat Cuc.

El a adăugat că dacă firmele româneşti subcontractante nu vor fi plătite la timp, atunci ministerul va considera că antreprenorul „nu-şi execută contractul la timp”.

„Nu poţi să-ţi baţi joc de firmele româneşti, în condiţiile în care tu lucrezi în România. N-ai venit cu utilaje în România, apelezi la utilajele firmelor din România şi trec luni de zile în care să aibă o firmă facturi de patru milioane şi să fie plătită doar cu 500.000 în condiţiile în care are probleme şi nu îşi poate plăti contribuţiile la stat, angajaţii, leasing-urile la utilaje…”, a afimat Răzvan Cuc.

Ministrul a spus că „firma Astaldi este o firmă care are foarte multe lucrări în România, dar dacă nu îşi va plăti subcontractorii, atunci vă spun că voi lua nişte măsuri foarte drastice”.

El a afirmat că la licitaţii câştigă companii internaţionale cu „palmares foarte bogat”, în condiţiile în care firmele româneşti „şi-au închis porţile”.

„Dânşii vin, câştigă lucrările, după care subcontractează”, a spus Cuc.

Ca soluţie la problema plăţilor, ministrul a afirmat că subcontractorii care nu au fost declaraţi şi nu sunt plătiţi ar putea fi plătiţi direct de către beneficiarul lucrărilor.

„Nu contest calitatea lucrărilor şi mobilizărilor, dar acestea sunt mulţumită firmelor subcontractante, care nu sunt plătite”, a mai afirmat Răzvan Cuc.

Ministrul se va întâlni cu firmele subcontractante care lucrează la acest proiect, urmând să afle de la reprezentanţii acestora ce probleme au cu câştigătorul licitaţiei şi ce sume totale au de recuperat.

Ca soluţie la problema plăţilor, ministrul a afirmat că subcontractorii care nu au fost declaraţi şi nu sunt plătiţi ar putea fi plătiţi direct de către beneficiarul lucrărilor. Ministrul se va întâlni cu firmele subcontractante care lucrează la acest proiect, urmând să afle de la reprezentanţii acestora ce probleme au cu câştigătorul licitaţiei şi ce sume totale au de recuperat.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, este, vineri, la Arad, unde inspectează lucrările de modernizările a căii ferate Frontieră – Curtici – Simeria.