Arad: Ziua Bibliei și procesiune cu sfintele moaşte ale Sfântul Ioan Gură de Aur, primite în dar din Cetatea Vaticanului

Astăzi, 13 noiembrie, este Ziua Bibliei, a anunțat, Arhiepiscopia Aradului, care a mai amintit că sărbătoarea a fost instituită prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din 14-15 noiembrie 2006.

Data de 13 noiembrie nu a fost aleasă întâmplător, deoarece în această zi sunt pomeniți unul dintre cei mai mari exegeţi, şi anume Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului, scrie Protos. Dr. Iustin Popovici, pe episcopiaaradului.ro.

Deoarece în Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din centrul municipiul Arad se află de câţiva ani o raclă de argint cu o părticică din moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, primite în dar din Cetatea Vaticanului, în oraș au avut loc, luni și marți, mai multe evenimente, printre care o procesiune cu sfintele moaşte ale Sfântul Ioan Gură de Aur, preoţii şi credincioşii înconjurând Catedrala cu făclii aprinse în mâini.

Procesiunea a fost oficiată luni seara decătre Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului.

În ziua de marți,13 noiembrie, în Catedrala Arhiepiscopală ,,Sfânta Treime”, Preasfinţitul Părinte Emilian Crişanul, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat fiind de soborul preoţilor şi diaconilor şi în prezenţa numărului mare de credincioşi.

Înaltpreasfinţitul Părinte dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, va săvârşi Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur și va rosti un cuvânt de învățătură ca o deschidere spre începutul Postului Crăciunului.

La nivel internaţional, Ziua Bibliei este celebrată în perioada 12-18 noiembrie şi îşi are origenea pe continenul american.

Prima biblie în limba română, tipărită în aproape un an de zile 

Pe teritoriul ţării noastre, prima biblie în limba română a apărut în anul 1688. Numită Biblia de la Bucureşti, aceasta a fost realizată de către episcopul Mitrofan al Huşilor şi de fraţii Radu şi Şerban Greceanu şi revăzută de arhiereul Gherman din Nissa Capadociei.

Tipărirea Bibliei a început la data de 5 noiembrie 1687 şi s-a încheiat în septembrie 1688.

Biblia de la Bucureşti reprezintă o operă de mari proporţii pentru vremea în care a fost tipărită: are 944 de pagini, format mare. Textul este imprimat cu litere mici, chirilice, dispus pe două coloane, cu excepţia celor două prefeţe unde există o singură coloană.

Sursa foto: episcopiaaradului.ro