Câte școli sunt autorizate sanitar la deschiderea anului școlar în județul Arad

La deschiderea anului şcolar, circa 20 la sută din clădirile şcolare din judeţul Arad nu sunt autorizate de către Direcţia de Sănătate Publică Arad, cam la fel ca anul trecut.

Cel puţin la o primă vedere a statisticii, pentru că, potrivit unor informaţii, autorităţile par să fi introdus şcolile în curs de autorizare în categoria celor autorizate deja.

Conform datelor prezentate decătre Inspectoratul Şcolar Arad în Colegiul Prefectural, din cele 434 clădiri şcolare publice din judeţ, 84 nu sunt autorizate. Alte 350 de şcoli sunt autorizate. Conform unor informaţii, dintre cele 350 de clădiri şcolare care apar ca autorizate, 68 sunt în realitate în curs de autorizare şi nu au obţinut toate avizele, chiar dacă autorităţile le consideră gata autorizate.
Cele mai multe probleme sunt la şcolile din mediul rural.  Problemele pentru care şcolile nu primesc autorizaţii sanitare sunt cam la Fel ca în Fiecare an. Cele mai multe şcoli nu sunt autorizate pentru că au prea puţine WC-uri şi în multe cazuri, în mediul rural, WC sunt în curte fiind de tip latrină. Alte şcoli nu au nici măcar apă curentă, iar în alte unităţi număr ţâşnitori cu apă este insuficient. Alte şcoli nu au putut fi autorizate pentru că au pardoselile deterioare în sălile de clasă sau pentru că sunt în plin şantier, şi îi întâmpină şi pe elevi.
În ceea ce priveşte autorizarea de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, din cele 68 de clădiri şcolare care au nevoie de asemenea documente, 35 nu sunt autorizate.
În judeţ există 366 de şcoli care nu au nevoie de autorizaţie ISU.