Ce concedii vor fi luate în calcul la vechimea în muncă

Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, se aduc modificări esențiale în ceea ce privește calculul vechimii și stabilirea cuantumului pensiilor, oferind anumite beneficii semnificative în special pentru femei. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat noutățile din Legea pensiilor.

Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii, a dezvăluit câteva dintre aceste facilități oferite de noua legislație. Potrivit noilor prevederi, concediile pentru creșterea copilului, fie ele maternale sau paternale, vor fi luate în considerare ca perioade contributive la pensie.

„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal. Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Ministrul Muncii a explicat cum vor fi date punctele de stabilitate. Cei cu studii superioare vor avea pensie mai mare

În plus, noua lege a pensiilor aduce modificări semnificative și în ceea ce privește vârsta de pensionare pentru femei. Aceasta va fi redusă cu şase luni pentru fiecare copil. De asemenea, vârsta de pensionare a femeilor va fi treptat egalizată cu cea a bărbaților până în 2035. Astfel, dacă în prezent vârsta de pensionare pentru femei este de 62 de ani și două luni, până în 2030 aceasta va crește la 63 de ani, iar apoi, până în 2035, va ajunge la 65 de ani.

Noua lege a pensiilor prevede și majorări pentru pensionari, aceștia urmând să se bucure de noi creșteri începând cu anul viitor.

Date alarmante pentru pensionari. Cu cât a scăzut numărul lor într-o singură lună? Cifre oficiale de la Casa de Pensii

„Avem un mecanism clar stipulat în lege, noutatea fiind că, în fiecare an, în luna ianuarie, vom avea, conform articolului 84, alineatul 6, o majorare în baza unei formule clare astfel încât să nu lăsăm pensionarii în izbeliște, fiindcă au fost ani în care nu am avut majorări ale pensiilor sau au fost ani în care aceste majorări s-au făcut din septembrie.

Vechea lege nu stipula data la care trebuiau făcute majorările. Formula pe baza căreia se calculează majorarea este reprezentată de inflația din anul precedent, comunicată de Institutul Național de Statistică. Pentru pensionari este foarte important să știe că datorită noii legi avem garanția că în fiecare an, indiferent de guverne, nu mai avem majorări ad-hoc și că avem un mecanism clar instituit de lege.

„Această formulă era și în legile anterioare, numai că nu se specifica data la care se fac aceste majorări”, a mai explicat Simona Bucura-Oprescu.

Aceste modificări aduc o mai mare certitudine și predictibilitate pentru pensionari, asigurându-le o ajustare anuală a pensiilor în concordanță cu inflația.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.