Casa M.A.R.T.A. din municipiul Arad, clădirea în care a funcţionat prima fabrică de automobile şi motoare de pe actualul teritoriu al României, va fi reabilitată şi introdusă în circuitul turistic şi cultural, fiind alocată o finanţare pentru realizarea documentaţiei tehnico-economice.
Primăria Arad a anunţat, marţi, că a semnat cu Institutul Naţional al Patrimoniului un contract de finanţare nerambursabilă pentru realizarea documentaţiei tehnico-economice pentru proiectul de reabilitare a imobilului în cadrul programului Timbrul Monumentelor Istorice.
Prima etapă este realizarea documentaţiei necesară pentru ca municipalitatea să poată organiza licitaţia de atribuire a lucrărilor de reabilitare. Pentru realizarea documentaţiei s-a alocat suma de 167.909 lei.
Documentaţia va stabili şi cât va costa reabilitarea imobilului, Primăria Arad intenţionând să obţină fonduri europene nerambursabile pentru proiect.
„Prin amplasare, formă constructivă şi destinaţie industrială specifică începutului de secol XX, cu amprenta multiculturalităţii din zonă, clădirea are valoare istorică pentru industria constructoare de maşini din România şi Arad. În prezent, clădirea în stil Art Nouveau se află într-o stare avansată de degradare, atât la interior, cât şi la exterior, deoarece în ultimii 15 ani nu s-a desfăşurat activităţi în incintă. Degradările sunt active, de intensitate critică, ce necesită intervenţia urgentă. Astfel, se impune restaurarea, consolidarea, reabilitarea şi punerea în valoare a monumentului istoric şi amenajarea terenului aferent, asigurarea unor funcţiuni adecvate, cu respectarea şi conservarea elementelor constructive, asigurarea unui cadru optim de desfăşurare a unor activităţi culturale, muzeale, de menţinere vie a interesului pentru istoria industrială locală şi naţională”, a transmis Primăria Arad.
Casa M.A.R.T.A., construită în perioada 1900-1910, este clădirea în care a funcţionat prima fabrică de automobile şi motoare de pe actualul teritoriu al României.
M.A.R.T.A. este acronimul pentru Magyar Automobil Részvény Társaság Arad, care a fost şi prima fabrică de automobile în Regatul Ungar, înfiinţată ca sucursală a firmei americane Westinghouse, prin intermediul filialei franceze din Le Havre. Firma producea diferite modele de autoturisme printre care şi un autoturism autohton denumit „Márta”.
Pro Urbe Arad, asociaţie pentru protecţia patrimoniului urban, scrie pe site-ul său că fabrica exporta automobile în mai multe ţări europene, inclusiv în Anglia. În 1913, fabrica avea 280 de angajaţi, iar aici de produceau autoturisme, autobuze, camioane sau motoare pentru tracţiune feroviară. Din 1915, în timpul Primului Război Mondial, la Arad s-au fabricat doar motoare de avion, iar după destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi unirea Transilvaniei cu Regatul României, a luat fiinţă societatea Astra – prima fabrică română de vagoane şi motoare. Aceasta s-a realizat prin unirea fabricii de vagoane Weitzer cu fabrica Marta. În anul 1926, fabricarea automobilelor la Arad a încetat, iar utilajele au fost mutate la Braşov, unde s-a înfiinţat Întreprinderea Aeronautică Română (IAR).
Clădirea M.A.R.T.A. şi terenul au fost donate recent municipiului Arad de compania Astra Rail, imobilul aflându-se în perimetrul producătorului de vagoane de marfă.
Sursa: Realitatea de Arad