Cutremur Turcia – Siria. Bilanţul dezastrului a trecut de 20.000 de morţi, depăşind numărul deceselor din explozia de la Fukushima

Bilanțul cutremurlui din Turcia și Siria a depășit numărul deceselor înregistrate la explozia centralei nucelare de la Fukushim, din 2011. Oficialii din cele două state spun că sunt peste 20.000 de morți 

Bilanţul cutremurului care a lovit luni sudul Turciei şi nord-vestul Siriei a trecut de 19.900 de morţi, după ce preşedintele Recep Erdogan a anunţat o creştere dramatică a deceselor confirmate în Turcia, relatează CNN.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat joi că numărul morţilor din ţară în urma cutremurului de luni a crescut la cel puţin 16.710. El a anunţat, în declaraţii făcute la Osmaniye, una din zonele lovite de cutremur pe care le-a vizitat joi, că peste 64.194 de persoane sunt rănite.

Un bilanţ anterior anunţat de vicepreşedintele Fuat Oktay indica 14.351 de morţi şi 63.794 de persoane rănite.

Erdogan a mai spus că 6.444 de clădiri s-au prăbuşit în Turcia în urma cutremurului.

În Siria vecină, numărul total al deceselor se ridică la cel puţin 3.192, dintre care 1.930 în zonele controlate de rebeli în nord-vestul ţării, potrivit grupului de protecţie civilă „Căştile albe”, şi 1.262 de morţi în zonele controlate de guvern, potrivit presei de stat siriene.

Astfel, bilanţul total al morţilor în cele două ţări a ajuns la 19.902, ceea ce depăşeşte numărul victimelor cutremurului din 11 martie 2011 din Japonia, când au murit 19.759 de persoane, conform datelor oficiale. Cutremurul din Japonia, cu epicentru subacvatic, a avut o magnitudine de moment de 9,1 şi a declanşat un tsunami ce a avariat grav centrala nucleară de la Fukushima, provocând scurgeri radioactive. 

Curtremurul care a lovit luni în zori sudul Turciei şi nordul-vestul Siriei a avut o magnitudine de moment de 7,8, dar s-a produs la mică adâncime (17,9 km) şi a fost urmat de zeci de replici, între care una de magnitudine 7,5. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.