Federaţia Solidaritatea Sanitară: În cazul angajaţilor din Sănătate se poate discuta doar despre creşterea veniturilor salariale. Puterea de cumpărare, sub nivelul din 2018

Federaţia Solidaritatea Sanitară a transmis, miercuri, că în cazul angajaţilor din Sănătate se poate discuta doar despre creşterea veniturilor salariale, sub nicio formă nefiind acceptată o scădere a veniturilor. Sindicaliştii au făcut aceste precvizări în contextul discuţiilor despre reducerile bugetare solicitate de către premier. Potrivit organizaţiei sindicale, puterea de cumpărare a multor angajaţi din domeniu este sub nivelul din 2018, iar o eventuală reducere a veniturilor poate duce grevă generală.

”În cazul angajaţilor din Sănătate se poate discuta doar despre creşterea veniturilor salariale. Având în vedere faptul că pe agenda Guvernului de astăzi, 12.04.2023, se află o discuţie privind posibilitatea de reducere a bugetelor unora dintre sectoare, Federaţia Solidaritatea Sanitară solicită guvernanţilor să nu includă Sănătatea în lista celor care vor suferi reduceri bugetare”, au transmis, miercuri, sindicaliştii, într-un comunicat de presă.

Sindicvaliştii apreciază că o reducere a bugetelor atrage după sine şi o reducere a cheltuielilor, existând riscul ca acestea să afecteze şi cheltuielile salariale.

”Cunoaştem prevederile PNRR privind elaborarea unei noi legi a salarizării şi condiţiile (aberante) pe care aceasta ar trebui să le îndeplinească (…) Ministerul Sănătăţii are deja finalizat un nou proiect de lege a salarizării pentru angajaţii din Sănătate, care rezolvă problema în limitele stabilite în PNRR”, au mai transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, proiectul de lege conţine şi soluţii de tipul celor care s-au regăsit în Regulamentul MIPE, respectiv mutarea unei părţi a sporurilor pentru condiţiile de muncă în salariile de bază.

”Federaţia Solidaritatea Sanitară consideră că nu se poate discuta despre o modificare a legii salarizării care ar avea ca efect reducerea veniturile salariale ale profesioniştilor din sănătate. Aşteptările fireşti şi legitime ale angajaţilor din Sănătate sunt de a beneficia de o creştere a veniturilor salariale care să acopere cel puţin nivelul inflaţiei”, au mai transmis sindicaliştii.

Potrivit acestora, ”este relevant faptul că nivelul cumulat al inflaţiei din anul 2018 până în prezent este de cel puţin 30%, aceasta determinând o scăderea semnificativă a veniturilor salariale reale”.

Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Solidaritatea Sanitară, în cazul asistenţilor medicali ”inflaţia a depăşit deja cu mult nivelul creşterilor salariale iniţiale, determinând o scădere a puterii de cumpărare (a salariilor reale) sub nivelul anului 2018”.

”Atenţionăm Guvernul României că reducerea veniturilor angajaţilor din sănătate ar însemna anularea strategiei de stopare a migraţiei prin intermediul unor venituri salariale comparabile cu cele existente în alte state. Dat fiind efectul vizibil al inflaţiei, absenţa creşterii veniturilor salariale a profesioniştilor din sănătate, ce trebuie făcută prin noua lege a salarizării, înseamnă efectiv a-i determina să aleagă calea migraţiei”, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit documentului citat, ”orice intervenţie a guvernanţilor ce nu respectă condiţiile amintite privind salarizarea angajaţilor din sănătate va determina activarea tuturor acţiunilor de protest ce pot fi desfăşurate în cadrul unui conflict colectiv, acestea incluzând şi posibilitatea unei greve generale”.

Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.