Festivalul salamului uscat, la Nădlac

Orașul arădean Nădlac a fost gazda tradiționalului festival-concurs al Cârnatului Proaspăt și Salamului Uscat, organizat de primărie și de Uniunea Democrată a Slovacilor și Cehilor din România.

30 de echipe de câte 4 persoane și-au prezentat produsele.. Nu au lipsit nici invitații din Ungaria, Slovacia sau Serbia.

Salamul de casă se produce la Nădlac din secolul al XIV-lea, însă slovacii care s-au stabilit în zonă în urmă cu două secole au îmbunătăţit reţeta, iar astăzi această specialitate nu lipseşte din nicio gospodărie a zonei. Toate familiile folosesc aceeaşi reţetă, diferă doar cât timp este afumat si maturat, cum este păstrat produsul. Localnicii folosesc un amestec de carne de porc şi vită, adaugă slănină, iar principalele condimente sunt boiaua, chimenul, piperul şi usturoiul. 

 

„Nădlacul este un oraș recunoscut ca producător de cârnat cu boia, Cârnatul de Nădlac – Salamul uscat de Nădlac devenind un brand al oraşului. Acesta e produs în fiecare familie din Nădlac, indiferent de naţionalitatea ei.

În aceste zile, dorim să sărbătorim această delicatesă culinară care acum a rămas un brand al acestui mic oraş multicultural şi multietnic prin organizarea Festivalului Cârnatului Proaspăt şi Salamului Uscat de Nădlac” – transmit organizatorii evenimentului

Sursa: Realitatea de Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.