Interesele economice ascunse ale Austriei în România – 7.500 de companii cu capital austriac activează în România

Austria s-a opus aderării României în Schengen din două motive: migrația ilegală și faptul că, potrivit cancelarului austriac Karl Nehammer, companiile austriece ar fi maltratate în țara noastră. Oficialul a spus că directorii de firme i-au comunicat că se fac anumite „presiuni” și susține că are dovezi pe care le va înainta și Comisiei Europene.

În ciuda „maltratării” despre care vorbește cancelarul de la Viena, companiile din țara sa fac profituri uriașe în România. Printre cei mai mari investitori austrieci se numără OMV-Petrom, BCR, Immofinanz și Porr Construct. În ultimii trei ani aceștia au făcut profit de peste 15 miliarde de lei.

Peste 7,4 miliarde de lei a fost profitul înregistrat de OMV în perioada 2019-2021. În același interval, BCR-Erste Bank, compania care deține Banca Comercială Română, a avut un profit net de 2,8 miliarde de lei. Immofinanz, un grup imobiliar, s-a bucurat de peste 880 milioane lei profit, iar Porr Construct a înregistrat un profit net de 57 de milioane de lei.

PROFITUL COMPANIILOR AUSTRIECE ÎN PERIOADA 2019-2021
OMV-PETROM: 7,4 miliarde lei
BCR-Erste Bank: 2.8 miliarde lei
Immofinanz: 880 milioane lei
Porr Construct – 57 milioane lei
SURSA: BVB

 

Iar o altă companie, HS Timber Production, recunoscută pentru activitatea sa în domeniul prelucrării lemnului, a raportat pentru 2021 un profit net de peste 624 de milioane de lei. În 2022, lucrurile au stat și mai bine! OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în creştere cu 374%, la 4,6 miliarde de lei, conform Bursei de Valori Bucureşti.

Iar Austria se află pe locul 3 într-un top al țărilor care investesc în întreprinderile din România. Pe primul loc sunt Țările de Jos, cu 22,1% din soldul total al investițiilor. Germania și Austria sunt aproape la egalitate, cu peste 12% fiecare.

 

CINE INVESTEȘTE ÎN ÎNTREPRINDERILE DIN ROMÂNIA
Țările de Jos (22,1 la sută din soldul total),
Germania (12,5 la sută),
Austria (12,2 la sută),
Italia (7,5 la sută),
Franța (6,5 la sută),
Cipru (6,3 la sută).
SURSA: BNR

În anul 2010 în România existau 828 de firme austriece. Numărul acesta a crescut simțitor până în 2021, an în care își desfășurau activitatea 1.394 de companii cu acționariat austriac.

Specialiștii spun că firmele austriece ar avea și de pierdut, dar și de câștigat dacă România ar intra în Schengen. Timpul așteptării la vamă va scădea pentru șoferii de TIR. Dar eliminarea cozilor de la frontieră ar putea să-i determine pe mai mulți români să opteze pentru munca în alte țări europene, fie și doar pentru că ar putea reveni mai ușor acasă de sărbători sau în concedii. 

Imagine

 

Imagine

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.