Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Arad că „unele critici ale Parlamentului European (PE)” la adresa Guvernului României „sunt justiticate, iar altele nu”.
„Unele critici sunt justificate, altele nu. Așa cum am spus, intervenția jandarmilor la protestele din august, acolo criticile sunt îndreptățite. În celelalte aspecte, lucrurile sunt mult mai nuanțate și în principiu eu nu sunt de acord cu modul de abordare cu care Parlamentul European ne-a obișnuit în ultima perioadă, când e vorba de statele din estul Europei, din fostele țări comuniste, Polonia, Ungaria, apoi România, deci nu este o modalitate de a rezolva problemele Uniunii Europene. Ar trebui găsită cea mai bună soluție, nu pumnul în gură, nu atacarea frontală a unora”, a declarat Kelemen Hunor.
Președintele UDMR a mai declarat că UE trebuie să aibă mai multă răbdare cu fostele țări comuniste, mai ales cu România, ”care a avut patru regimuri totalitare în cei 100 de ani de existență. Vă dați seama ce urme au lăsat aceste regimuri în mentalitatea colectivă, care se schimbă foarte încet”.
„Dacă Rusia nu ne mai ia în serios, își bate joc de noi, e clar, dar măcar cei care ne sunt parteneri să ne ia în serios”, a mai declarat Kelemen Hunor, care a mai spus că „să dai în estici în fiecare zi, să aplici sancțiuni, nu va întări splidaritatea europeană și nu va rezolva problemele adevărate”.
Referitor la îngrijorările exprimate în PE cu privire la modificarea legilor justiției, Kelemen Hunor a declarat că ”din cele trei legi privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, în diferite componente, am impresia că două deja au fost semnate de președinte, intră în vigoare, a treia este la Curtea Constituțională și există niște observații de la Comisia de la Veneția. Eu am citit acele recomandări, unele am înțeles că ar necesita amendatea Constituției, și acest lucru nu se poate face în acest moment, pentru că nu are nimeni o majoritate necesară. Și eu cred că Constituția ar trebui amendată. Nu spun că sunt perfecte (legile – n.r.), niciodată nu au fost (…) Dar eu nu văd că independența Justiției în acest moment ar fi în pericol în România. Suntem departe de a fi adevărată o astfel de afirmație, că intră Justiția în subordinea politicului, dar îmbunătățiri se pot face”.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, participă, sâmbătă, la Arad la manifestările dedicate celor 13 generali ai armatei imperiale austriece, care au fost ucişi în Arad la sfârşitul Revoluţiei de la 1848-1849, în memoria acestora fiind reamplasată în oraş, în 2004, Statuia Libertăţii