Președintele UDMR, Kelemen Huno: „după referendum, trebuie să ca să aibă loc dezbatere în Parlament privind parteneriatul civil”

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sâmbătă, la Arad că după referendumul pentru definirea familiei trebuie să ca să aibă loc dezbatere în Parlament privind parteneriatul civil.

În ceea ce privește referendumul, Kelemen Hunor consideră că „este un subiect care din păcate nu a putut fi dezbătut rațional în aceatsă perioadă (…) Din păcate de la bun început au fost amestecate două instituții fundamentale care trebuiau tratate separat, căsătoria pe de o parte, și familia pe de altă parte. Am impresia că și după referendum mult timp înainte vom încerca să vindecăm rănile cauzate în această dezbatere și în aceatsă manipulare din toate părțile”.

„Poziția mea, poziția noastră a fost foarte simplă și clară: trebuie să participi la referendum, trebuie să participi la vot. Democrația înseamnă participare (…) Eu cred că cei care boicotează referendumul sâmbătă, s-ar putea să se trezească duminică că nu mai vor să boicoteze, că vor să meargă. Direrențele trebuie să se încapă, să poată să conviețuiască. Dacă nu, atunci oamenii la un moment dat vor intra în conflict și nu este de dorit așa ceva. Moștenirea noastră comună transilvăneană a arătat încă din secolele XVI – XVII că diferite opțiuni, religioase chiar, pot trăi prima dată în liniște în Europa, iar aceatsă moștenire trebuie să fie valabilă și în secolul XXI. Diferențele vor exista, au existat și există și astăzi. Aceste opțiuni diferite, inclusiv privind viața de familie sau orientările sexuale, trebuie respectate”, mai spune președintele UDMR.

„Eu cred că referendumul, care cred că va fi valabil și va avea de câștigat inițiativa cetățenească, trebuie urmat de o dezbatere în Parlament privind parteneriatul civil. Așa cum aproape toată lumea a promis, toată lumea a cerut, eu sunt convins că se poate reglementa și trebuie reglementată acea instituție a parteneriatului civil, prin care cei care nu doresc sau nu pot să încheie căsătoria să aibă instituția reglementată prin lege prin care vor trăi împreună. Așa cum au reglementat foarte, foarte multe țări acest parteneriat civil în Europa, inclusiv Ungaria, într-un mod extrem de echilibrat și corect, cred că trebuie să facă și România. Dar acest lucru, sigur, urmează dacă va exista o inițiativă legislativă și eu știu că va exista și dacă va accepta Parlamentul. Acest pas trebuie făcut, după care, eu sper, această stare de tensiune din societate va dispărea”, a mai declarat Kelemen Hunor.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, participă, sâmbătă, la Arad la manifestările dedicate celor 13 generali ai armatei imperiale austriece, care au fost ucişi în Arad la sfârşitul Revoluţiei de la 1848-1849, în memoria acestora fiind reamplasată în oraş, în 2004, Statuia Libertăţii