La Arad a fost reluată verificarea persoanelor cu acte de identitate expirate

Începând cu data de întâi noiembrie polițiștii locali cu atribuții în domeniul evidenței persoanelor au reluat activitatea de verificare în teren a persoanelor cu acte de identitate expirate, respectiv a minorilor care au împlinit vârsta de 14 ani și nu au solicitat eliberarea primei cărți de identitate, conform listelor transmise de Serviciul Public Comunitar Local de Evidența Persoanelor, acțiune care a fost întreruptă în contextul pandemiei.
 
 Conform O.U.G. nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, titularul cărții de identitate are obligația solicitării unui act valabil, înainte cu cel puțin 15 zile de expirarea celui deținut, dar nu mai mult de 180 de zile (6 luni), ori în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani.
 
În acest sens, Direcția Generală Poliția Locală Arad îndrumă persoanele să procedeze la verificarea termenului de valabilitate înscris în actele de identitate, iar în cazul în care se regăsesc în situația mai sus descrisă, să se programeze online la Serviciul Public Comunitar Local de Evidența Persoanelor Arad în vederea evitării eliberării cu întârziere a actelor solicitate.
 
În situația în care există diferite aspecte care împiedică titularul să ia măsuri pentru actualizarea actului de identitate (solicitantul nu deține toate documentele necesare), recomandăm, de asemenea, adresarea cu solicitare către SPCLEP Arad în vederea eliberării în termen a cărții de identitate provizorii (până la obținerea documentelor obligatorii necesare).
 
Direcția Generală Poliția Locală, prin Biroul Evidența Persoanelor desfășoară o activitate continuă de informare și control, la asociațiile de proprietari și în zonele rezidențiale cu locuințe individuale, atât în ceea ce privește necesitatea actualizării documentelor de identitate expirate, cât și privind importanța înscrierii/actualizării domiciliului/reședinței la care persoanele locuiesc în fapt.
 
Pe toată perioada stării de alertă, contravenienții nu au fost sancționați, datorită aplicării prevederilor legale consecutive instituirii stării de alertă, respectiv Legea 55/2020: ”valabilitatea documentelor eliberate de instituțiile și autoritățile publice…se menține pe toată perioada stării de alertă, precum și pentru o perioadă de 90 de zile de la încetarea acestei stări”.
 
Având în vedere că au fost identificate peste 1200 de persoane a căror acte de identitate a expirat în ultimul trimestru, DGPL Arad recomandă intrarea în legalitate atât persoanelor care dețin acte de identitate al căror termen de valabilitate a expirat, cât și celor care nu au solicitat în 15 zile de la mutare înscrierea domiciliului/reședinței în cartea de identitate, în vederea evitării aplicării măsurilor sancționatorii, la fiecare interacțiune cu agenții constatatori, până la conformarea cu prevederile OUG nr. 97/2005.

Sursa: Realitatea de Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.