O cantitate de 8.000 de tone de nămol provenit din canalizarea municipiului Arad şi tratat la staţia de epurare de lângă oraş a fost folosită, în 2021, pentru fertilizarea unor terenuri agricole, iar în contextul scumpirii îngrăşămintelor chimice cererea ar putea creşte în acest an.
Încă din 2013, Compania de Apă Arad a început un program de neutralizare a nămolului adunat din canalizare prin transformarea acestuia în îngrăşământ, care este oferit gratuit fermierilor interesaţi.
După toate testele impuse de folosirea acestui nămol în fertilizarea terenurilor agricole, câţiva fermieri din judeţ care lucrează sute de hectare de terenuri au acceptat să-l folosească.
Compania de Apă Arad a transmis, marţi, la solicitarea AGERPRES, că din 2013 a oferit anual în mod gratuit îngrăşământul, iar anul trecut a fost utilizată o cantitate de 8.000 de tone de nămol care fusese depozitată la staţia de epurare.
„Fermierii interesaţi depun solicitări în acest sens în primele luni ale fiecărui an. Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Arad, prin studiile pedologice şi agrochimice realizate la comanda Companiei de Apă, stabileşte un plan de fertilizare şi în ce măsură terenurile pentru care se solicită nămol se încadrează din punct de vedere agrochimic. Transportul nămolului de pe amplasamentul Staţiei de Epurare Arad începe după obţinerea permiselor de aplicare emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului. Conform acestora, nămolul stocat va putea fi valorificat în agricultură ca îngrăşământ în fiecare an, în perioada iulie-octombrie. În 2021, Compania de Apă Arad a colaborat cu patru fermieri şi au fost aplicate aproximativ 8.000 tone de nămol pe terenurile deţinute de aceştia”, a transmis instituţia.
În contextul în care îngrăşămintele chimice s-au scumpit în ultimele luni, pe fondul scumpirii energiei, în special a gazului, interesul pentru nămolul fertilizator ar putea creşte în acest an, însă la staţia de epurare se depozitează anual, în medie, 8.000 de tone.
Nămolul adunat din reţeaua de canalizare trece prin procese de deshidratare cu polimeri, vara fiind scos din bazinele speciale pentru a fi aşezat pe paturi de uscare, înainte de a fi trimis agricultorilor. Uscarea la suprafaţă produce uneori disconfort locuitorilor din oraş, din cauza mirosului puternic purtat de vânt, astfel că în fiecare an au fost depuse sesizări. În ultimii ani, Compania de Apă a a amenajat o perdea vegetală în jurul staţiei de epurare, formată din specii de copaci, cu scopul de a reduce propagarea mirosurilor când este vânt puternic.
Cea mai mare cantitate de nămol a fost scoasă din canalizarea Aradului în 2017, respectiv peste 15.000 de tone.
Sursa: Realitatea de Arad