Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, este duminică la Arad, la spectacolul grandios pregătit de către militari. Defilare cu tancuri, elicoptere și avioane militare

Este oficial. Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, care este și senator PSD Arad, este prezent, duminică, la Arad pentru a participa la cele mai ample manifestări pentru CEREMONIILE DEDICATE CELEI DE-A 74-A COMEMORĂRI A DETAŞAMENTULUI PĂULIŞ.

Manifestările, care au început sâmbătă la Rodna și Păuliș, continuă duminică în centrul municipiului Arad cu o serie de activități printre care defilare de amploarea militarilor și exerciții demonstrative cu elicoptere și avioane militare.

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, va participa duminică, 16 septembrie, începând cu ora 12.30, la manifestările ce vor avea loc în Piaţa Avram Iancu din municipiul Arad, a anunțat, sâmbătă, Ministerul Apărării Naționale.

Activităţile desfăşurate cu acest prilej vor debuta cu ceremonia militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Ostaşului român din localitate şi vor continua cu defilarea detaşamentului de onoare şi a tehnicii de luptă, un exerciţiu demonstrativ, un concert de muzică militară, precum şi vizionarea unei expoziţii de armament şi tehnică militară.

Conform prefectului de Arad, Florentina Horgea, manifestările au loc duminică, 16 septembrie, în Piața Avram Iancu, din centrul municipiului Arad, când va avea loc, cu începere de la ora 12.30, un ceremonial militar și religios, cu depunere de coroane, la Monumentul Ostașului Român. La ora 13.10 va avea loc paraşutarea Drapelului României, acesta fiind înmânat persoanei oficiale. După realizarea dispozitivului de defilare, la ora 13.20, cu începere de la ora 13.30 va avea loc defilarea și trecerea celulelor de aviație. La ora 13.45 va fi prezentat un exercițiu demonstrativ, urmând ca, între orele 13.50 și 18.00 să aibă loc un concert de muzică și vizitarea expoziției de armament și tehnică militară.

Manifestările comemorează luptele duse de armata română pentru apărarea defileulu mureş şi criş în faţa trupelor horthyste, în septembrie 1944. În linia întâi a luptei au intrat elevii şcolii de subofiţeri Radna.  Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia hortisto-ungară ‘Budapesta’, cu un efectiv de circa 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprită în zona Păulişului de către un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie şi divizionul 61 artilerie grea, numărând în total puţin peste 1.800 de militari. Ostaşii români au rezistat eroic timp de o săptămână unui inamic superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice care i-au determinat pe inamici să se retragă.