Monumentul Marii Uniri de la Arad, din nou, sub semnul întrebării. Semnalul de alarmă tras de Primăria Arad la anunțul Ministerului Culturii

Amplasarea Monumentului Marii Uniri de la 1918 la Arad până pe data de 25 noiembrie 2018 este, din nou, sub semnul întrebării.

Declarația a fost făcută decătre primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă, luni seara, după ce reprezentanții Ministerului Culturii au transmis autorităților locale faptul că Ministerul Finanțelor Publice nu a alocat bani pentru realizarea fundației Monumentului Marii Uniri, cu termen de execuție 25 noiembrie 2018.

Autoritățile locale din Arad consideră că realizarea monumentului și amplasarea sa la Arad, în Anul Centenar, este o obligație nu doar contractuală, ci și morală, față de Aradul anului 1918, atunci când personalități politice locale au contribuit decisiv la înfăptuirea Marii Uniri.

“Așa cum știți, în cadrul Comisiei de Anchetă a Parlamentului României, ministrul culturii a prezentat drept dată pentru realizarea monumentului Marii Uniri ca fiind 25 noiembrie 2018. Constatăm un conflict în cadrul PSD, altfel spus există membri PSD care se opun ca acest monument să ajungă în acest an în municipiul nostru. Așteptăm disputa între domnii miniștri și soluția pentru a își îndeplini obligația asumată prin contract dar și public, de a amplasa Monumentul Marii Uniri, în semn de respect pentru ceea ce a însemnat Aradul acum 100 de ani, politicienii de atunci, oamenii care au condus de la Arad Comitetul Național Român și au pregătit Marea Adunare de la Alba Iulia”, a declarat primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă.

Conform contractului, monumentul ar trebui amplasat decătre sculptorul Florin Codre, care l-a și realizat.

Președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, care este şi Preşedintele Asociaţiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri la Arad, a declarat, recent, că artistul, care are obligaţia să aducă monumentul la Arad nu este deacord cu locul fixat de Consiliul Municipal, însă ministerul va suporta costurile, urmând ca apoi să-şi recupereze banii de la artist în justiţie.

Ministerul Culturii i-a plătit artistului suma de 10 milioane de lei, iar de-a lungul timpului între cele 2 părţi au existat mai multe procese.

Monumentul realizat decătre sculptorul Florin Codre este o coloana din marmura înaltă de 36 de metri şi reprezintă o coloană a infinitului stilizată sub forma unui stâlp ramificat, care imbolizează o convergenţă a celor trei provincii româneşti. “Monumentul Marii Uniri de la 1918”, care trebuia amplasat în 2012 şi a fost realizat tocmai China, ar trebui să fie amplasat lângă Consiliul Judeţean Arad cel târziu la începutul lunii noiembrie.