Sindromul post-COVID atacă pacienţii care au avut forme uşoare. Medic român, semnal de alarmă

Conform ultimelor studii realizate la nivel internaţional, dar şi aşa cum susţin medicii de specialitate care tratează bolnavii, sindromul cunoscut ca long COVID sau post-COVID este prezent într-un procent surprinzător de mare la pacienţii care au fost infectaţi cu SARS-CoV-2 şi au avut forme uşoare ale bolii.

Managerul Institutului „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, spune că de obicei sindromul post-COVID îşi face simţită prezenţa la pacienţii care nu au avut nevoie de spitalizare, mulţi dintre aceştia acuzând acum tuse, oboseală la efort, infecţii respiratorii repetate. 

„Este surprinzător modul în care sindromul post-COVID îşi face simţită prezenţa la pacienţii care au avut forme uşoare de COVID. Mă refer aici la persoane tinere, persoane care nu au necesitat tratament antiviral sau internare în spital în timpul perioadei de boală, dar care la o perioadă de trei luni, şase luni se prezintă la medicul pneumolog acuzând o simptomatologie nu neapărat brutală, ci supărătoare: tuse, oboseală la efort, infecţii respiratorii repetate. (…) Sunt destul de frecvente (cazurile – n.red.). Aş spune că jumătate din pacienţii care se prezintă pentru evaluare post-COVID au acest tip de afectare”, a spus medicul Beatrice Mahler.

Beatrice Mahler a spus că afectarea pulmonară a acestor pacienţi este asemănătoare cu cea a persoanelor care au mai mult de 20 de ani de fumat, arată agerpres.ro.

„Examinarea pe care o facem în laboratoarele funcţionale evidenţiază o modificare o funcţiei pulmonare care se produce la nivelul săculeţilor de aer, la nivelul alveolelor, probabil prin mecanism imun specific infecţiei SARS-CoV-2. Pentru a înţelege lucrurile, aş compara cu persoanele care fumează. Pentru că aceeaşi afectare la nivelul săculeţilor o găsim la pacienţii care au mai mult de 20 de ani de fumat. Surprinzătoare pentru mine, cel puţin, şi surprinzătoare în condiţiile în care am avut pacienţi care nu au avut un singur episod de infecţie, ci mai multe episoade, este adevărat, toate uşoare, dar la care funcţia pulmonară la acest nivel este important afectată”, a explicat managerul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.