USR Arad: 20.600 de semnături pentru #fărăpenali, printre care a primarului Gheorghe Falcă, nu mai pot fi folosite. Primăria Municipiului Arad nu le-a certificat la timp. E în pericol toată campania

20.600 de semnături strânse în municipiul Arad în cadrul campaniei #fără penali în funcţii publice, printre care chiar cea a primarului Gheorghe Falcă, nu mai pot fi folosite dupăce primăria municipiului Arad nu le-a atestat în termenul prevăzut de lege, a declarat, vineri, senatorul USR Arad, Adrian Wiener.

Asta chiar dacă Aradul a fost printre primele judeţe care a strâns peste 20 de mii de semnături.

USR Arad cere demisia primarului şi atenţionează că este compromis întreg proiectul, pentru că legea cere ca din 21 de judeţe să existe 20 de mii de semnături, iar Aradul era printre judeţele care ar fi trebuit să trimită 20 de mii de semnături, însă ca urmare a atitudinii municipalităţii, a trimis doar 9.000.

Conform legii, autorităţile locale trebuie, ca în termen de 15 zile, să ateste calitatea de cetăţean cu drept de vot şi domiciliul pentru cei care au semnat listele. USR Arad a anunţat că a depus semnăturile în două tranşe de 15.500 şi, respectiv, 5.100. Termenul pentru prima tranşă era vinerea trecută, iar pentru cea de-a doua, astăzi. Primăria nu a respectat însă termenele. Pentru că dimineaţa zilei în care expiră termenul de depunere a semnăturilor la Parlament, USR nu a primit semntările de la Primăria Municipiului Arad, acestea nu mai pot fi folosite…arădenii nu mai au timp fizic să ajungă la Parlament până la închiderea programului.

Usr Arad spune că dacă primăria ar fi respectat primul termen legal și ar fi avizat cele 15.500 de semnături, care împreună cu cele nouă mii din județ, județul Arad ar fi îndeplinit pragul de 20.000 de semnături.

Conducerea USR Arad spune că niciuna dintre celelate primării din judeţ nu a blocat semnturile.

La Arad, campania a demarat cu neînţelegeri între USR şi primărie, care a demolat cortul de strângere a semntărilor pe motiv că ar fi fost amplasat ilegal. Ulterior, pe finalul campaniei, chiar primarul GHeorghe Falcă a mers să semneze.

Peste 300 de voluntari au strâns cca 30.000 de semnături, dar ca urmare a situaţiei create în municipiu, la Bucureşti au mai ajuns doar 9.000.

USR Arad spune că va încerca să ceară o prelungire a teremenului, însă e nevoie de aprobarea Parlamentului, procedura nu este uzuală şi nu are reuşită certă.

Primăria municipiului Arad anunțat că va prezenta un punct de vedere în cursul zilei de astăzi.