Joi, 14 noiembrie, se împlinesc 207 de la înființare primei școli de învățători în limba română de pe actualul teritoriu al României. 

Imagine

Împăratul Francisc I al Austriei

Imagine

Clădirea restaurată a Preparandiei

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 14 noiembrie „1812 – Înfiinţată din ordinul Împăratului Francisc I s-a inaugurat la Arad, Inalta Preparandie, una din cele mai vechi şcoli pedagogice din ţară. Primul său director a fost preotul Dimitrie Ţichindeal, iar profesori: Constantin Diaconovici – Loga (1770-1850), Iosif Iorgovici (1792-1820) şi Ioan Mihuţ (1755-1830). Cursurile s-au desfăşurat într-o clădire modestă de pe strada Preparandiei, pusă la dispoziţie de Sava Arsici, de două ori primar al oraşului. În 1822, s-a inugurat tot acolo şi seminarul teologic ortodox. În decursul deceniilor care au urmat, au fost profesori ai şcolii: Dimitrie Constantini, Alexandru Gavra, Vincenţiu Babes, Atanasie Şandor, Teodor Ceontea, Petre Pipos şi alţii”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

Prima clădire a Preparandiei există încă la Arad și a fost transformată Muzeul Preparandia, administrat decătre Primăria Municipiului Arad. Tradiție Preparandiei este continuată astăzi decătre Colegiul Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal” din municipiul Arad.

Sursa foto: bibliotecaarad.ro