Arad: 207 de ani de la inaugurarea primei școli de învățători în limba română, de pe actualul teritoriu al României. Clădirea și tradiția există încă în Arad

Joi, 14 noiembrie, se împlinesc 207 de la înființare primei școli de învățători în limba română de pe actualul teritoriu al României. 

Imagine

Împăratul Francisc I al Austriei

Imagine

Clădirea restaurată a Preparandiei

Conform unui material publicat decătre profesorul Horia Truță pe site-ul Bibliotecii Județene A.D. Xenopol din Arad, pe data de 14 noiembrie „1812 – Înfiinţată din ordinul Împăratului Francisc I s-a inaugurat la Arad, Inalta Preparandie, una din cele mai vechi şcoli pedagogice din ţară. Primul său director a fost preotul Dimitrie Ţichindeal, iar profesori: Constantin Diaconovici – Loga (1770-1850), Iosif Iorgovici (1792-1820) şi Ioan Mihuţ (1755-1830). Cursurile s-au desfăşurat într-o clădire modestă de pe strada Preparandiei, pusă la dispoziţie de Sava Arsici, de două ori primar al oraşului. În 1822, s-a inugurat tot acolo şi seminarul teologic ortodox. În decursul deceniilor care au urmat, au fost profesori ai şcolii: Dimitrie Constantini, Alexandru Gavra, Vincenţiu Babes, Atanasie Şandor, Teodor Ceontea, Petre Pipos şi alţii”, se mai arată pe pagina de internet a bibliotecii din Arad.

Prima clădire a Preparandiei există încă la Arad și a fost transformată Muzeul Preparandia, administrat decătre Primăria Municipiului Arad. Tradiție Preparandiei este continuată astăzi decătre Colegiul Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal” din municipiul Arad.

Sursa foto: bibliotecaarad.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.