Arad: AUDIO Număr record de viziatori la Complexul Muzeal Arad în 2019. Câți oameni au mers la muzeu și care au fost expozițiile cele mai vizitate

dav

Număr record de viziatori la Complexul Muzeal Arad în 2019, a anunțat, joi, conducerea instituției. Dacă în 2018 muzeul arădean a fost vizitat de 33.227 vizitatori individuali, turiști și grupuri școlare, în 2019 numărul lor a crescut cu aproape 60, expozițiile fiind vizitate de 51.685 vizitatori și 900 de grupuri școlare și de turiști/delegații oficiale din România, Ungaria, Belgia, Letonia, Cehia și China. 

Imagine
Mai mult de jumătate (33.690 vizitatori) au ales expozițiile deschise în Palatul Cultural, cele mai de succes evenimente pentru public fiind „Noaptea Muzeelor” din luna mai, cu 4.500 vizitatori și „Noaptea la muzeu. Printre dinozauri” din luna octombrie, cu 1.500 vizitatori”. Expoziția Sala Capitulării din Muzeul Memorial Șiria, dar și expozițiile de istorie ”Tezaur 1848/1849” și ”Pilonii timpului” au adus Aradului 1.898 de turiști din Ungaria. Expozițiile și proiectele educaționale pentru copii au fost cele mai apreciate de publicul tânăr din Arad, dar și de grupuri școlare din Timiș, Bihor, Caraș-Severin, Cluj, Mureș sau din Ungaria.
Conform directorului adjunct al Complexului Muzeal Arad, manager interimar al muzeului în anul 2019, Bogdan Blaga, „acest lucru s-a datorat faptului că ne-am îndreptat atenția către publicul larg, organizând expoziții și activități interesante, interactive și inedite, apreciate de toate categoriile de public, de la cei mici la cei mari, atât din municipiu cât și din județ. Cea mai vizitată expoziție a fost “Dinozaurii – O lume dispărută”, pe parcusul căreia aproximativ 21.000 de copii și părinți au avut ocazia să descopere viețuitoarele care au populat pământul în urmă cu zeci de milioane de ani”.
„Evenimentele nocturne organizate de către Complexul Muzeal Arad, ”Noaptea muzeelor” (luna mai), ”Noaptea la muzeu. Printre dinozauri” (luna octombrie) au atras un public numeros, datorită modului nou și inedit de abordare al acestor evenimente, prin realizarea de  proiecții video pe fațada muzeului, organizarea de  jocuri tematice pentru cei mici, atelier de pictură pe față, ateliere interactive, reenactment istoric”, a mai declarat directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, manager interimar al muzeului în anul 2019, Bogdan Blaga.

Ascultă aici sau în linkul de mai jos declarația completă a directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, manager interimar al muzeului în anul 2019, Bogdan Blaga.

https://soundcloud.com/user-370278349/aradcu-00-bogdan-blaga-joi09ian-complet
Un proiect educațional de amploare națională, organizat anual de Complexul Muzeal Arad  și care s-a bucurat de mare succes este ”Școala altfel la Muzeu”, la care au participat 10.850 de elevi, care au descoperit istoria altfel,  participând la ateliere tematice de arheologie, istorie, etnografie, artă, ateliere de conservare și restaurare, tururi ghidate tematice, excursii la situri arheologice.
Inedit pentru școlile arădene este proiectul educațioanal propus de muzeu, un  curs opțional de istorie și cultură pentru elevii claselor primare, ”Povestea Aradului pentru micii artiști”, derulat pe parcursul anului școlar în muzeu, școală, dar și la monumente istorice din Arad. Prin jocuri, ateliere interactive și tururi ghidate elevii descoperă istoria și valorile de patrimoniu ale Aradului, dar și povestea unor personalități arădene. Partenerul muzeului este Colegiul de Arte ”Sabin Drăgoi”, clasele a III-a A și B, prof. Moș Gabriela și Geta Gubiță.
Proiectul expozițional interactiv „In Memoriam Cristian Frangopol” (712 vizitatori), deschis la la Sala ”Clio” în luna octombrie, s-a bucurat de un real success în rândul celor mici și datorită atelierelor demonstrative și spectacolelor de marionete organizate pentru copii de către artiștii teatrului de marionete.
Expozițiile organizate  în perioada Sărbătorilor de iarnă, expozițiea de jucării „De la Moș Gerilă la Moș Crăciun” (1026 vizitatori ) și „Planetariu mobil” (1300 vizitatori) au fost foarte apreciate de arădeni, fiind realizate în parteneriat cu muzee și asociații din țară.

„Muzeul Iluziilor”, de la 1 februaire, primul proiect expozițional și educațional din 2020

În acest sens, colaborarea va continua și anul acesta, primul proiect expozițional și educațional ”Muzeul iluziilor” se va derula la Muzeul de Artă, în perioada 01 februarie-16 februarie 2020, în partenriat cu Asociația Pluto.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.