Arad: Conferință pentru a reduce numărul românilor ținuți sclavi de către rețelele de traficanți din vestul Europei. Ce pregătesc autoritățile

O conferință pentru identificarea și asistența traficului de persoane a avut loc la Arad.

Imagine

Evenimentul „Identificarea și asistența timpurie în cazul victimelor traficului de persoane și a persoanelor aflate în risc de victimizare” a fost organizat decătre Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, în colaborare cu Poliția Locală Arad, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane (Centrul Regional Timișoara) și Centrul de consiliere pentru victimele traficului de persoane „JADWIGA” din Munchen, Germania.

România, principala țară sursă din Europa, a victimelor traficului de persoane

Conform Primăriei Municipiului Arad, în contextul în care România reprezintă principala țară sursă din Europa, a victimelor traficului de persoane, iar Germania reprezintă principala țară de destinație, colaborarea transfrontalieră în domeniul identificării, asistenței, prevenirii și combaterii acestui fenomen infracțional reprezintă o piatră de temelie pentru o societate mai sigură.

Conform Consilierului de specialitate din Centrul de consiliere ”JADWIGA” Munchen, drd. Adina Schwartz, „din păcate, victimele traficului de persoane din Romania sunt anual în fruntea statisticilor naționale din Germania.

Cazurile sunt foarte complexe, spețele reunesc adesea mai multe forme de exploatare prin mai multe modalități folosite de către traficanți pentru a ține victimele în stare de sclavie. După ce victima iese din starea de exploatare în Germania și se întoarce în România, un nou capitol sumbru se deschide în viața ei, marcat de stigmatizare și marginalizare familială și socială, a mai declarat drd. Adina Schwartz.

În cadrul cursului, au fost prezentați diverși indicatori de victimizare, dar și modalități de asistență și referire a victimelor, forme de exploatare și tendințe criminologice actuale.

Prin informarea specialiștilor, cum ar fi polițiști locali, psihologi, asistenți sociali sau medic, dar și prin informarea publicului larg cu privire la aspecte specifice traficului de persoane, reprezentanții celor două agenții din România și din Germania își propun diminuarea numărului real de victime traficate și identificarea timpurie a celor exploatate, limitând astfel, pe cât de mult posibil, consecințele negative atât în rândul victimelor, cât și în rândul societății civile.

Sursa foto: Primăria Municipiului Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.