Arad: Premieră la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad: Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, PS Emilian Crișanul, a susținut prima teză de abilitare  

Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, dincadrul Universității „Aurel Vlaicu” Arad, are prima abilitare.

Imagine
Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, Preasfinția Sa Emilian Crișanul, a susținut, marți, 3 decembrie, teza de abilitare în cadrul Școlii Doctorale Interdisciplinare a Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, domeniul Teologie, specializarea Istoria Bisericii Ortodoxe Române, informează pagina de internet a Arhepiscopiei Aradului, arhiepiscopiaaradului.ro.
 
Acest lucru înseamnă că Preasfinția Sa Emilian Crișanul va putea conduce doctorate la Facultatea de Teologie Orodoxă din Arad.
 
„La acest eveniment au luat parte, pe lângă membrii comisiei, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, Prof. Univ. Dr. Ramona Lile, Rectorul Universității „Aurel Vlaicu”, Prof. Univ. Dr. Florentina Munteanu, Directorul Școlii Doctorale Interdisciplinare din cadrul Universității „Aurel Vlaicu”, părinții consilieri de la Centrul eparhial, părinții profesori ai Facultății de Teologie și studenți teologi.
Comisia a fost alcătuită din profesori de specialitate de la facultățile de teologie din țară după cum urmează: Pr. Prof. Univ. Dr. Cristinel Ioja – Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, conducător de doctorat al Universităţii „Aurel Vlaicu” din Arad; Pr. Prof. Univ. Dr. Mihai Săsăujan – Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” a Universității din București, conducător de doctorat al Universității din București; Pr. Prof. Univ. Dr. Ion Vicovan – Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, conducător de doctorat al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași”, scrie Protos. lect. dr. Nicolae M. Tang pe arhiepiscopiaaradului.ro.
 
Conform paginii de internet a Arhiepiscopiei Aradului, arhiepiscopiaaradului.ro, momentul reprezintă prima abilitare din istoria teologiei arădene, ceea ce arată nivelul academic la care este astăzi Facultatea de Teologie din Arad, ceea ce va deschide noi oportunități pentru teologia arădeană.
 
Preasfinția Sa a prezentat teza de abilitare intitulată ,,Parohie și mănăstire, cultură și istorie bisericească. Lucrarea Bisericii Ortodoxe Române de înveșnicire a omului”. 
 
Prelegerea susținută a sintetizat întreaga activitate de cercetare întreprinsă de Preasfinția Sa pe parcursul a 20 de ani, începând cu perioada studiilor și continuând cu perioada activității la catedră din cele trei centre universitare: Iași, Craiova și Arad. 
 
Cercetările și publicațiile Preasfinției Sale s-au axat pe trei mari coordonate dictate de Statutul de Organizare și Funcționare al BOR : Eparhie, Parohie și Mănăstire, aceste trei coordonate fiind legate de istoria și viața Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Eparhia Râmnicului și Eparhia Aradului, centre bisericești unde a activat și slujit Preasfinția Sa. 
 
Disertația s-a încheiat prin prezentarea proiectelor de viitor, avute în vedere pentru cercetarea academică ulterioară. Aceste direcții s-au concretizat în patru puncte: monahismul din Banat; Eparhia Aradului în perioada modernă și contemporană; istoria Eparhiei Hușilor și diaspora românească coagulată în parohiile și mănăstirile românești.
 
Noutatea cercetărilor constă în abordarea fenomenologică a evenimentelor. Pe lângă prezentarea datelor istorice, Preasfinția Sa pune în evidență și aspectele pastorale și misionare, identificând „pașii lui Dumnezeu în istorie”. Membrii comisiei au evidențiat și relevanța domeniilor de cercetare în istoria, filantropia, cultura și spiritualitatea Bisericii. 
 
Analizele concrete ale comunităților parohiale și mănăstirești din diasporă aduce un element de noutate în istoriografia bisericească. 

Sursa info și foto: arhiepiscopiaaradului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.