Sub „asaltul” oamenilor străzii: locuri periculoase în Arad

De la începutul acestui an, în urma activității desfășurate în teren de polițiștii locali cu atribuții de ordine publică și a sesizărilor transmise de cetățeni, au fost identificate 71 de locații de pe domeniul public și privat unde, cu frecvențe variabile, înnoptează oameni ai străzii, cerșetori și chiar persoane cu trecut violent care sunt prezente temporar în municipiul Arad. Din acest motiv, zonele respective sunt cunoscute și monitorizate ca fiind ”cu probleme”.
 
De-a lungul timpului aici au fost înregistrate sesizări de tulburare a liniștii și ordinii publice, de creare sau deversare de deșeuri, de muncă la negru, de adăposturi ilicite pentru contravenienți etc.
 
În aceste condiții, Direcția Generală Poliția Locală nu se limitează la inspectarea sistematică folosind patrulele auto și pedestre și contribuie la implementarea unui sistem inițiat de primărie destinat curățării terenurilor/amenajărilor/clădirilor de pe domeniul public.
 
Verificările și măsurile întreprinse împreună cu Direcția Edilitară au relevat că 50 dintre locațiile susmenționate aparțin municipalității, sens în care 31 fuseseră deja igienizate, la mijlocul lunii septembrie a.c. Controlul privind starea acestor terenuri și imobile se reia periodic sau ori de câte ori parvin sesizări de la cetățeni. În ultimele 2 luni, Serviciul Disciplina în Construcții din cadrul DGPLA a propus structurii specializate din primărie demolarea a 3 clădiri situate pe străzile Curtici, Țichindeal și Barbu Lăutaru.
 
În ceea ce privește cele 21 de proprietăți private, Biroul de Protecția Mediului din cadrul poliției locale a aplicat 2 procese verbale pentru neigienizarea perimetrului, așteaptă conformarea după notificarea inițială pentru 4 imobile, iar pentru alte 4 se așteaptă identificarea proprietarului în vederea adoptării de măsuri. În cazul a 11 locații s-a constatat curățarea ulterioară a zonei. La rândul său, Serviciul de Disciplină în Construcții s-a îndreptat și către proprietarii privați, semnalând Inspectoratului de Stat în Construcții starea precară și periculoasă pentru cerșetori a unei clădiri din centrul orașului (ai cărei prorpietari au și trecut, ulterior, la securizarea prin mijloace de supraveghere a imobilului). De asemenea, pentru alte două clădiri folsite pentru adăpostirea contravenienților, situate pe străzile Dunării și Ion Creangă, s-a propus supraimpozitarea.
 
În timp, aprofundarea verificărilor efectuate în condominii, cu sprijinul asociațiilor de proprietari și prin implicarea Biroului de Evidența Persoanelor din poliția locală, va conduce la cartarea mai multor proprietăți private unde se adăpostesc cerșetori ori alte tipuri de contravenienți/infractori. Cel mai adesea, aceste locuințe ori spații mixte aparțin unor persoane fizice și juridice înregistrate în alte județe ori chiar în afara țării.
 
Continuarea aplicării măsurilor sancționatorii conduce, însă, în timp, la restrângerea numărului de proprietari dispuși să suporte din propriul buzunar disponibilitatea de a tolera crearea de ”cuiburi” pentru contravenienți/infractori în imobilele pe care le dețin în municipiul Arad.

Sursa: Realitatea de Arad

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.